От А до Я за Китайската Планинска Котка

Китайската планинска котка
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Китайската Планинска Котка, известна още като Сива Планинска Котка или Пустинна Котка, е диво животно, застрашено от изчезване. Китайска Планинска Котка се среща рядко и видът все още не е добре изучен.

История на Китайската Планинска Котка

Смята се, че прародителите на Китайската Планинска Котка са се появили на планетата ни преди повече от 60 милиона години. Китайската Планинска Котка е ендемичен вид - това животно се среща само на територията на Китай. Поради факта, че се среща изключително рядко, Китайската Планинска Котка все още представлява загадка за учените.

На китайски наименованието на това животно е huang mo mao - в превод това означава "котка, която живее в пустинна местност с малко растения". Китайската Планинска Котка се среща в пустинята, но като цяло предпочита да живее в планината, затова в международната класификация е прието това наименование, свързано с планинския й начин на живот.

Според някои специалисти Китайска Планинска Котка е близък родственик на Дива Котка, но двата вида котки са се разделили преди повече от 230 000 години.

Китайска Планинска Котка може да се срещне предимно в северо-западната част на Китай, близо до границата с Тибет. Единични животни са срещани в Монголия, но това е толкова голяма рядкост, че според специалистите не трябва да се отчита като местообитание на този животински вид.

Китайска Планинска Котка може да се срещне на места, разположени от 3000 до 4100 метра надморска височина. Китайската Планинска Котка обича гъстите гори и храсталаци. Китайска Планинска Котка живее в райони с изключително екстремен климат, които се характеризират с много високи летни и много ниски зимни температури, а също така със силни ветрове, които духат през цялата година.

Китайската Планинска Котка е застрашена от изчезване, тъй като ловът й в миналото е бил напълно неконтролиран и е довел до създаване на критична ситуация за този животински вид. Днес Китайската Планинска Котка се среща изключително рядко и въпреки това бракониерите продължават да изтребват тези красиви животни заради ценните им кожи. От кожата на Китайската Планинска Котка се правят традиционни китайски шапки.

През 60-те години на ХХ век в Китай е проведена мащабна акция за унищожаване на гризачите. Намаляването на гризачите довело до намаляване на популацията на Китайска Планинска Котка. През 80-те години на ХХ век тази кампания била прекратена, тъй като било установено, че отровата, с която се убиват гризачите, действа пагубно на хищниците, които се хранят с тях и е причина за смъртта на много Китайски Планински Котки.

Как изглежда Китайската Планинска Котка

Китайска Планинска Котка прилича на едра Европейска Котка. Китайска Планинска Котка прилича на Тръстикова Котка, но крайниците й са по-къси. Главата на Китайска Планинска Котка е едра, с големи уши, които на върха си имат пискюлчета с дължина от 2 до 3 сантиметра. Подобно на рис и мейн куун. Дължината на тялото на Китайска Планинска Котка е от 60 сантиметра до 1 метър, опашката й е дълга около 29 до 35 сантиметра. Височината на Китайска Планинска Котка е около 35 сантиметра, тя тежи от 4 до 8 килограма.

Женските са по-дребни и по-леки от мъжките. Тялото на Китайска Планинска Котка е покрито с гъста дълга козина, която през лятото е сивкаво жълтеникава, а през зимата става по-гъста и по-дълга и сменя цвета си на сивкаво кафеникав. През лятото коремът на Китайската Планинска Котка е бял, а през зимата става жълтеникав. Китайската Планинска Котка е със сравнително къси крайници, но не чак като манчкин, върху възглавничките има козина. Опашката на котката е с черни райета и черен връх.

С какво се храни Китайската Планинска Котка

Сива Планинска котка

Китайска Планинска Котка е хищник, който се храни с различни видове гризачи. Освен мишки, полевки, къртици и лалугери, Китайска Планинска Котка се храни също така със зайци, земноводни и насекоми. Китайска Планинска Котка скача нависоко и може да хване птица, която лети ниско. Китайска Планинска Котка е голям любител на птичите яйца и редовно разрушава гнездата на птиците, за да опита от любимото си лакомство.

Китайската Планинска Котка излиза на лов късно вечерта или през нощта. Китайската Планинска Котка е с много добре развит слух, който играе решаваща роля в лова. Китайската Планинска Котка може да чуе къртица, която се движи на 5 сантиметра под земята. В момента, в който чуе къртицата и разбере къде точно се намира, Китайска Планинска Котка започва да копае и бързо я вади от земята.

Китайска Планинска Котка никога не напада домашни животни и не е заплаха за селските стопанства.

Размножаване на Китайската Планинска Котка

Китайска Планинска Котка се размножава от януари до март, като през този период женските издават стенещи звуци, които се чуват надалече. Мъжките котки се бият за благосклонността на женските и са безпощадни един към друг. Женската може да се чифтоса с няколко мъжки. Бременността при котките от вода трае от два месеца до 75 дни. Женската Китайска Планинска Котка прави бърлога в скални ниши, в хралупи или в дупки, които копае сама. През май се раждат от 2 до 4 малки, които растат много бързо. Те остават с майката до половото си съзряване, което настъпва около осмия месец след раждането им. Китайска Планинска Котка живее до 12 години.

Любопитни факти за Китайската Планинска Котка

Китайската Планинска Котка е призната за един от петте видове от семейство Котки, които са най-застрашени от изчезване. В момента на територията на Китай има около 10 000 Китайски Планински Котки.

Китайската Планинска Котка е самотно животно, което е изключително териториално и рядко позволява на друго животно от своя вид да пресече границите на територията му, които редовно маркира. Китайска Планинска Котка проявява социални умения само по време на размножителния период. Всяка Китайска Планинска Котка пази територия от около 10 квадратни километра.

Китайската Планинска е коригиращ фактор за популацията на гризачите в местностите, които обитава. По-голямата част от деня Китайска Планинска Котка прекарва в дупки, които изкопава, за да се крие от ветровете. Дупките на мъжкарите са по-плитки и са само с един вход, за разлика от дупките, в които живеят женските - те са доста дълбоки и с два или три входа, за да може да се спаси потомството в случай на опасност.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати