Маргай

Маргай
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Маргай е вид дребна дива котка, която прилича на Оцелот и е изключително красиво животно. Маргай е изчезващ вид и ловът му е забранен, тъй като популацията е много малка.

История на Маргай

Смята се, че Маргай се е появил на планетата ни преди около 200 милиона години. Днес Маргай може да се срещне в гъстите вечнозелени гори на Централна и Южна Америка. Маргай живее в Мексико, Панама, Еквадор, Бразилия, Уругвай, в северните части на Колумбия, в Перу и Парагвай, както и в северна Аржентина.

Маргай е получил наименованието си от немския принц Максимилиан Вид Нойвид, който е живял през XIX век и е бил известен изследовател на бразилската фауна. Маргай е самотно животно с нощен начин на живот. Маргай може да се срещне в какаови плантации, както и в плантации с кафе.

До 90-те години на ХХ век Маргай е бил избиван заради красивата си козина и това е довело до почти пълно унищожаване на популацията. Днес се правят опити за възстановяване на популацията в зоопаркови условия, но те са доста неуспешни.

Как изглежда Маргай

Дължината на тялото на Маргай е от 60 до 80 сантиметра, но може да достигне и до 110 сантиметра. Опашката на Маргай е дълга около 40 сантиметра и е обилно покрита с гъста козина. Маргай тежи от 4 до 8 килограма, като женските са с по-фина костна система от мъжките и заради този факт тежат доста по-малко от тях.

Маргай доста прилича на Оцелот. Точно както при него, козината на Маргай е жълтеникаво кафеникава с тъмни петна във вид на пръстени или розетки с различна големина, разположени несиметрично по тялото и крайниците. Долната част на тялото на Маргай е светла, почти бяла. Козината на Маргай е къса, много гъста и мека на пипане. Опашката има тъмни пръстени и е тъмна в края си.

Задната част на ушите на Маргай е черна и има бели кръгове в центъра. Гръдният кош на Маргай е много добре развит, тялото е издължено, мускулатурата на тялото и на крайниците е много добре развита. Лапите завършват с много остри нокти. Зъбите на котката за размера на животното, челюстите са силни. Очите на Маргай са големи, кръгли, светлокафяви на цвят.

Маргай прилича на оцелот

Около очите си Маргай има черен кант, като линиите се спускат надолу към муцуната от двете й страни. Носът на Маргай е розов или светлокафяв. Муцуната на Маргай е светла, почти бяла.

Задните лапи на Маргай са толкова силни, че може да се захване с тях за някой клон и да виси надолу главата в опитите си да стигне до гнездото на някоя птица, за да изяде яйцата й или новоизлюпените пиленца. Регистрирани са случаи, в които Маргай е висял надолу с главата от висок клон, като се е закрепил за клона само върху една от задните си лапи.

С какво се храни Маргай

Маргай е хищно животно. Този сравнително дребен хищник се храни с дребни и едри гризачи, а също така с птици, дребни видове маймуни и яйца на птици. Ако не намери подходяща храна, Маргай не пренебрегва охлюви, червеи и дори насекоми. Ако е много гладен, Маргай се храни с ларви на насекоми и яйца на мравки.

Маргай предпочита да излиза на лов през нощта, но ако не е в състояние да си намери достатъчно храна, продължава с лова и през деня. Ако е прекалено гладен, Маргай може да се опита да нападне селскостопански птици като кокошки, гъски, пуйки, макар че се опитва да избягва срещите си с хората. Когато се нахрани и му остане още храна, Маргай си прави запаси, които крие по клоните на високи дървета.

Маргай редовно проверява състоянието на запасите си, които обикновено биват изяждани от други животни само няколко часа, след като Маргай ги е оставил на сигурно според него място. Понякога Маргай атакува змии, ако не намира дълго време нещо подходящо за ядене. Маргай е в състояние да се храни и с мърша, ако не е намирал храна от дълго време, но през повечето време предпочита да я избягва.

Размножаване на Маргай

В зоопаркови условия Маргай се размножава доста неуспешно - оцеляват едва половината от новородените малки. Женските са готови за чифтосване само по време на десет дни от едномесечния период на разгонване.

Размножителният период на Маргай е през зимата и е голяма рядкост женската да се разгони два пъти годишно. За разлика от домашните котки, които се разгонват отново, ако не са успели да забременеят по време на периода на чифтосване, Маргай няма тази възможност и разчита само на еднократно разгонване.

Женската котка привлича мъжкарите със стенещи звуци, които се чуват отдалече. Мъжкият отговаря с виене и когато намери женската, започва да клати бързо главата си наляво и надясно. Този вид поведение не е характерен за нито един представител на семейство котки по време на размножителния период.

Маргай обича да лежи по клоните

Чифтосването трае около 1 минута и се провежда обикновено по клоните на дърветата. По време на разгонването си женската се чифтосва много пъти. Бременността при котката от този вид трае около 80 дни и се ражда едно малко. Много рядко на бял свят се появяват две малки. Те се раждат обикновено между март и юни.

Новороденият Маргай тежи до 170 грама и се ражда напълно сляп, козината му е тъмно сива и е с черни петна. Размерът на новородените е доста голям спрямо размера на майката и най-вероятно се дължи на дългата бременност. Малките котенца проглеждат, когато станат на две седмици, а когато навършат два месеца, започват да се хранят с твърда храна.

Маргай става полово зрял, след като навърши година и половина. Маргай е самотно животно и живее на територия от около 1 декар, която редовно маркира. Маргай се събира с други представители на вида си само по време на размножителния период.

Любопитни факти за Маргай

Маргай може да живее до 25 години в зоопаркови условия, тъй като не е застрашен от едри хищници. В природата Маргай има доста врагове - едри хищници, змии, едри хищни птици.

Глезенът на Маргай може да се обръща на 180 градуса. Това позволява на Маргай да слиза по дърветата надолу с главата, точно като катерица. Той не се страхува да се катери до върховете на дърветата, когато преследва плячката си.

Маргай може да направи скок с дължина повече от три метра. Маргай прекарва почти целия си живот на дърветата, където спи през деня, полегнал върху някой клон подобно на мързелива котка.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати