miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Разчетете езика на тялото на вашата котка

Разчетете езика на тялото на вашата котка

Разчетете езика на тялото на вашата котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Случвало ни се е на всеки от нас – заглеждаме се в любимото ни коте и любопитстваме за какво ли си мисли. За щастие на собствениците на домашни любимци групи учени-етолози през годините са се занимавали с въпроса за комуникацията при котките и са открили някои качества, които експресира животното спрямо различните си настроения.

Защо котките мъркат?

Разчетете езика на тялото на вашата котка

Мъркането е една от най-големите загадки в съвременната ветеринарна медицина. Въпреки че много хора го асоциират с това, че на котката ѝ е комфортно и приятно, може да се случи и при наранявания, раздразнение или глад на животното. Съществуват няколко типа мъркане за всеки сценарий. Този звук се предизвиква, когато мускулите на ларинкса се съкращават, създавайки вълна с честота 25 до 100 Херца. Доказано е, че звукови вълни с такава честота подпомагат заздравяването и укрепват костната плътност, затова това явление може да се появи в израз на опита на котето да се самоизлекува.

Мяукането

Мяукането е рядка форма на комуникация, която котките си запазват само при контакт с човешкия вид. Изключвайки малките котенца, които го правят, когато са гладни, възрастните котки не мяукат помежду си. Притежателите на по-гласовити четириноги знаят, че звукът се осъществява в много различни височини и сила. Може да е знак за поздрав, нужда от внимание, или за допълнителна порция храна в купичката. Възрастните котки с нарушения в когнитивните способности мяукат, когато са дезориентирани. У определени породи – например Сиамските котки, се наблюдава повишена вокализация.

Ръмжене, съскане, пищене, плюене

Разчетете езика на тялото на вашата котка

Наблюдават се, когато котката е ядосана или уплашена. Това поведение е израз на превъзбуда и може да избухне много бързо в агресивна реакция, ако се опитате да комуникирате с котката в това нейно състояние. Пищенето е дълго, провлачено мяукане или виене, обозначаващо някакво притеснение. Разгонените женски животни изразяват половото си поведение с такъв вид писък.

Цвърчене

Може би сте наблюдавали как майката комуникира с рожбите си, като издава специфичен вибриращ, трепетлив звук. Както когато ние подсвирваме, за да привлечем вниманието на децата си, цвърченето е повик за общо събрание на семейството, а понякога котето ще го продуцира, водейки ви към празната си паничка.

Дърдорене

Това е серия от стакати звуци, подобни на бръщолевене, които писаната издава ведно с наблюдението на птици, катерици и друга плячка през прозореца. Някои етолози го асоциират с раздразнение, новите теории съобщават, че дърдоренето е опит за имитиране на звуците, които жертвите им издават с цел объркването и насочването им в лапите на хищника.

Очите

Разчетете езика на тялото на вашата котка

За състоянието на организма често може да съдим по зрителния орган, бидейки „прозорец на душата“. Разширените зеници говорят за приток на адреналин, което се наблюдава у възбудени, нервни котки като защитна реакция. Задържането на погледа на писаната индикира за повишен интерес към човек или обект, а не е свързано с агресия или опит за доминация, както е при кучетата. Мързеливо намигване с клепачи е знак за привързаност и доверие, което значи, че вашият любимец се чувства добре във ваша компания и не иска да изпуска любимия си човек от очи.

Ушите

Позицията на ушите е много показателна за емоционалното състояние на вашата котка. Когато са насочени напред, тя е в позиция на повишено внимание или интерес. Обръщането на ушните раковини нагоре и настрани – напомняйки усмивка – е израз на спокойствие и удобство. Когато се насочват назад или настрани, но същевременно са в хоризонтално положение – като самолет – котката е раздразнена или уплашена. На последно място, ако ушичките са плътно прилепнали към главата, внимавайте – животинчето заема бойна позиция.

Опашката

Разчетете езика на тялото на вашата котка

Най-адекватният източник на информация за вътрешния свят на писаната е нейната опашка. Приятелски настроената котка ще я държи леко нагоре и спокойно. Вкоравялата като дърво опашка индикира колебание, а прибраната – страх и подчинение. В случай че забележите опашка, насочена нагоре и настръгнала като четка за миене на бутилки – животното е разстроено се опитва да сплаши врага и да изглежда по-голямо. Ако опашката бясно се мята наляво-надясно като камшик, имате случай на раздразнение. Спокойствието си котето ще покаже, ако се сгуши и прибере опашката си до тялото.

Маневри с коремчето

Ясен знак за доверие е животното да легне по гръб и да изложи на показ коремчето си, което е чувствителна зона и при битки е знак за предаване, защото в тази позиция е трудно да избяга. Да позволи погалване по коремчето си е най-големия израз на близост от страна на котката. Все пак внимавайте, ако тя изглежда раздразнена и се опитва да се защити от вашите ръце с ноктите на четирите си крайника, докато е по гръб.

Как да разберем, че котката е притеснена?

Когато става дума за физически дискомофорт, котката рядко ще изразява оплакванията си вокално. Затова е добре да се оглеждаме езика на тялото ѝ, за да се убедим, че е добре да звъннем на ветеринарния лекар. Обикалянето около и застояването на животинчето в котешката тоалетна алармира за уринарна инфекция. Дишането с отворена уста е симптом на респираторен проблем. Неврологични прояви като удряне на главата в повърхности, разклатена походка, обикаляне в кръг и т.н. изискват спешна ветеринарна помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest