Котката ти постоянно те ближе? Виж какво означава

Близане котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Докато кучетата са много експресивни и могат да оближат лицето на любимия си човек, котките са по-изискaни в публичното показване на привързаност.

Когато котката ближе, обикновено след закачливо захапване или в нежен захват, тя проявява наученото от майка си през първите седмици от живота си - доброто почистване е знак на грижа и притежание.

Виждали сте да се ближат помежду си, помагайки си в хигиенния ритуал, особено в трудно достижимите зони. Но защо писаната би искала да ближе пръстите или косата ви? Ето някои отговори, които могат да ви насочат.

Териториално право

Първите тактилни усещания на малкото коте идват от грапавото, подобно на кърпа езиче на майката, грижещо се за кожухчето, ушичките и всички други части на рожбата си. Освен почистване от следплодните течности това помага и за стимулиране дишането на новороденото. При всяко завръщане в леговището майката повтаря процеса за утвърждаване на собствената си миризма върху малките.

Близането и при мъжки, и при женски котки е акт на социален обмен и на церемония на чистотата. Така те премахват и останали частички в козината си и споделят миризми - също както когато драскат върху повърхност и с мирисните жлези от лапичките маркират територията си. Близането е знак на грижовност и притежателен акт - както биха направили със своите другари или рожби.

Що за акт е близането за самата ви котка

Котки

Експертите обявяват, че рано отбити котенца или котенца сираци проявяват бебешко поведение, включващо сукане и близане, до много късна възраст. Въпреки това не бива да се правят генерализации. За котката усещането върху езика им, докато ближат някого, е също така приятно и успокояващо, както когато прокарвате пръсти през козинката им. Това е начинът на писаната да връща услугата и да почеше гърба на стопанина си.

Усилено близане

Ветеринар

Ако възрастна котка без никаква проява на нежност започне да ви ближе или смуче, наблюдавайте внимателно защо може да бъде тази рязка промяна в поведението ѝ. Енергичното близане на козината може да е знак за раздразнена кожа, бълхи, инфекция, ухапване от насекомо. Това е знак да заведете животното за обстоен преглед и да се предпише подходящо лечение.

Ако близането не се асоциира с никакъв болестен процес, не се сърдете на котаната си за това нейно поведение.

Ако ви е неприятно, отдалечавайте ръката си или я намазвайте с лимонов сок, когато тръгва да ви ближе - това ще я отучи от този навик. Предложете ѝ кърпа или играчка, върху която да излее любовта и грижовността си, или поемете риска и щедро раздайте своите ласки върху нея, дори да не обичате да ви ближат толкова.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стоил Томов
Стоил Томов
27.01.2018 12:14
Харесва , когато писаната ме ближе
2
0
Стоил Томов
Стоил Томов
27.01.2018 12:14
Харесвам*
2
0