Неверните митове за котките

Котките са едни от най-популярните и обичани домашни любимци в света. Благодарение на популярността си, покрай тях са се зародили много и най-причудливи митове.

Интелигентни, любящи и загадъчни, котките са едни от най-изумителните същества, с които имаме честта да живеем. Мистериите и митовете, които съществуват около тях, понякога са силно пресилени. Друг път са чиста проба лъжа.

Ето кои са едни от най-разпространените, но и неверни митове за котките, както и истината, която стои зад тях:

Котките са саможиви и обожават да стоят сами вкъщи. Тотална лъжа. Котките изпадат в стрес, когато са сами. Той може да доведе до куп поведенчески и здравословни проблеми. За да е щастлива една котка, тя трябва да прекарва колкото се може повече време със стопаните си и да бъде галена и обгрижвана. Осигурете ѝ много котешки играчки. Ако все пак е стресирана, посетете вашия ветеринар.

Проблемите с тоалетните навици са пряко свързани с поведенчески проблеми при котките. Това не е вярно, защото ако котката не ходи до тоалетна, където трябва, това може да е предизвикано от стрес, безпокойство или медицински проблем. А дори и на пръв поглед непреодолимите поведенчески проблеми, са лесно разрешими.

Котките драскат, защото са зли. Една котка може да одере човек, ако я е подразнил или не я е галил по правилния начин. Може да го направи и когато си играе и определено не е знак, че е зла. Ако котката ви одере по време на игра, то веднага прекратете заниманието и ѝ дайте играчка, за да я отучите. В редки случаи котката драска заради наличието на котешки артрит.

Котките изсмукват живота от новородените. Легендата, че котката изсмуква въздуха от белите дробове на новородените бебета, е тотална измислица. Бебето и котето могат да съжителстват перфектно и да станат добри приятели. Взаимоотношенията им все пак трябва да са под наблюдението на някой възрастен.

Котките нямат нужда от игри – те се забавляват сами. Котките просто обожават да отделяте от времето си и да им засвидетелствате обожание. Вредните навици, като буденето в ранни зори, могат да се сведат до минимум с 5-10 минути игра дневно. Прекрасна идея е и разходката на котката навън. За целта има специално пригодени каишки.

Котките никога не се разбират. Котките се радват на компанията на други котки. Някои дори съжителстват без особени проблеми с други котки под един покрив.

Драскането по мебелите е свързано с поведенчески проблеми. Котките драскат по разни неща, защото това остри ноктите им. Освен това действа успокояващо и им помага да маркират територията си.

Котката винаги откача в кабинета на ветеринаря. Котките се нуждаят от чести ветеринарни грижи, но рядко посещават кабинетите на специалистите. Причината е, че собствениците им са убедени, че това е стресиращо за животните.

Котките не се нуждаят от обучение. По време на израстването котките, също като кучетата, се нуждаят от специално обучение. Между 2-рата и 7-мата седмица котките имат период на социализация. В него те изучават средата, която обитават и преценяват кое е опасно и кое не. Това е ключов момент, в който може да го обучите.

Мяукането на котето не означава нищо. Пронизителното мяукане определено е признак за проблем. Обичайно говори за здравословно неразположение като деменция, Базедова болест или високо кръвно налягане. Ако мяукането не спре, посещението при ветеринар е задължително.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати