Писаната ви постоянно рие в саксиите? План за действие

Котки

Повечето любители на животните обичат и растенията и изобщо всичко, което е създала природата. Но я си представете, че ако сте именно такъв човек и сте решили да си вземете за домашен любимец котка, която упорито рови във всичките Ви саксии. Ако ставаше въпрос само за една саксия и само за една купчинка разпиляна пръст, вероятно не бихте се притеснили особено. Но при положение, че имате над 10 саксии и ежедневно Ви се налага да чистите поразиите на мъркащия Ви любимец, положението вече съвсем не е розово.

Естествено, преди да обвинявате котката за пакостите, които е направила, трябва да помислите дали причината не е във Вас. Защото най-често котките ровят в саксиите не от любопитство или защото изпълняват някакъв специален котешки ритуал, а защото са установили, че котешката им тоалетна е мръсна. Именно в този случай, като стопанин на котката вината за нейното поведения е изцяло Ваша. Животинчето просто търси с какво да замести своята тоалетна. И естествено саксиите, пълни с пръст, са най-подходящото и логично решение за тази цел.

Ако обаче котешката тоалетна е прилежно изчистена, а котката продължава да ровичка по саксиите, най-добрият вариант да я откажете от нейните действия е да пробвате познатият номер с навития на руло вестник. Казано накратко - пернете я в момента, в който я видите в саксията Ви. Може да се наложи да повторите или дори потретите тази процедура, докато тя не да даде желаният резултат.

Но понякога и това не се получава, особено ако котката е с по-инатлив характер. А за съжаление повечето котки са такива.

Котешка тоалетна

В такива случаи пак не се отчайвайте. Явно с бой нищо не се постига и ще трябва да подходите по друг начин. Да проявите и Вие инат. Можете например да поръсите пръстта в саксиите с лют пипер. Той няма да повлияе на растежа на растенията Ви, но когато котката започне да ближе лапичките си след поредното ровене в саксията, определено ще си вземе поука.

Друг вариант е да набучите дървени шишове в пръстта, така че ровенето да е невъзможно, или да подредите около растенията големи и красиви камъни. И ако всичко, казано дотук, не Ви е помогнало, най-добре се обърнете към ветеринар, който да Ви препоръча подходящи препарати, предназначени с аромата си да отблъскват котките. Отново победителят ще сте Вие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Rozi Neikova
Rozi Neikova
25.01.2017 10:50
А може котката ви да се окаже, че не се впечатлява от миризмата на отблъскващите спрейове, както всъщност е при мен.Спасението на моите цветя е мрежичка или дори да сложите парчета плат. Камъчетата са много красиви, но се побърквам, когато в два през нощта котката ги вади от саксията, за да си играе с тях и да ги разнася по плочките.
15
0