Котка Ликой

Котка Ликой
Снимка: Pinterest
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Котка Ликой няма как да остане незабелязана с атрактивния си външен вид, напомнящ за върколак. Породата е доста млада и въпреки това вече е изключително популярна, тъй като тези интересни котки, които са с поведение на кучета, са желани от любители на котките по целия свят.

История на Котка Ликой

Историята на Котка Ликой започва през 2010 г. в щата Виржиния, САЩ, в двора на любителката на котки Пати Томас. Най-обикновената ѝ късокосместа котка родила няколко котета, които били напълно еднакви и изглеждали много странно. Всяко от тях било с плешива муцуна и много рехава козина. Пати Томас се свързала с най-известните селекционери на котки сфинкс в САЩ - семейство Гобъл. След като котенцата били подложени на редица тестове, станало ясно, че те страдат от особен вид генетична мутация.

След като кръстосали поотрасналите мъжкари от котилото с женските котки, селекционерите отново получили абсолютно същия резултат - сивкави котета с плешиви муцуни. През 2013 г. бил установен стандарт на Котка Ликой, но породата все още не е призната от всички фелиноложки асоциации. Селекционерите продължават работата по подобряване на качествата на Котка Ликой, която е толкова популярна, че търсенето многократно надвишава възможностите за предлагане на представители на породата. Наименованието на породата е заимствано от гръцка дума, която означава вълк, тъй като тези уникални котки приличат на върколаци.

Стандарт на Котка Ликой

Котка Ликой е доста слабо животно, с рехава сивкава козина, която на места може да липсва изцяло. Коремът на Котка Ликой е напълно гол, както и кожата около муцуната ѝ. Около очите също няма козина, от което Котка Ликой изглежда така, все едно е с очила. Цветът на козината на Котка Ликой е уникален - има сиви и бели косми, които са с черни връхчета, поради което се получава странният цвят на представителите на новата порода. Там, където Котка Ликой има козина, тя расте на снопчета. Очите на Котка Ликой са много големи, почти кръгли и са жълти на цвят, допустимо е да бъдат зелени. Кожата на Котка Ликой е набръчкана като тази на сфинкса, с когото обаче тя няма общо. Ушите на Котка Ликой са доста едри и приличат на ушите на прилеп. Тялото на Котка Ликой е слабо, но с фини мускули, крайниците са тънки, но също са мускулести, опашката е дълга.

Грижи за Котка Ликой

Котка Ликой
Снимка: Pinterest

Котка Ликой изисква доста грижи, тъй като поради слабото си окосмяване трябва да бъде предпазвана както от студ, така и от силно слънце. Котка Ликой се поти силно, от което по тялото ѝ се образува неприятен слой, който се натрупва в гънките на кожата. Затова кожата на Котка Ликой редовно трябва да се избърсва с влажни кърпи или котката да се къпе. Къпането на Котка Ликой обаче е доста трудно, тъй като представителите на тази порода не обичат водата. За да се избегнат неприятните усещания за животното и стопанина му, е добре котенцето да свиква с къпането от съвсем малко. Очите и ушите на Котка Ликой редовно трябва да се проверяват, за да се предпазят от усложнения вследствие на инфекции. Козината на Котка Ликой може напълно да падне и за около година да порасне отново. Котка Ликой има много дълги и здрави нокти, които трябва редовно да се подрязват.

Обучение на Котка Ликой

Тъй като е свободолюбива, Котка Ликой много трудно може да се поддаде на обучение. Това е умно животно, което лесно ще разбере какво се иска от него, но много трудно може да бъде накарано да изпълни дадена команда или да спазва определена забрана. Котка Ликой ще се опитва по всевъзможен начин да заеме лидерска позиция в отношенията си със стопанина. Дори да ѝ се покаже кой е лидер, Котка Ликой от време на време ще се опитва да промени йерархията.

Хранене на Котка Ликой

Котка Ликой има нужда от храна с високо качество, която да доставя на организма ѝ важните за здравето ѝ вещества. Добре е да храните Котка Ликой 3 или 4 пъти дневно, тъй като тя има ускорена обмяна на веществата и не е добре да бъде оставяна прекалено дълго време без храна. Можете да давате на Котка Ликой гранулирани или консервирани храни за котки от премиум клас или с натурални продукти, редовно допълнени от витамини и минерали.

Котка Ликой с удоволствие ще хапва различни видове меса - с изключение на свинско и овнешко, които не са подходящи за представителите на тази порода. Може да давате на Котка Ликой кисело мляко, нискомаслена сметана и нискомаслена извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, пилешки и телешки субпродукти, които са били термично обработени, сварена и обезкостена морска риба, сурови и сварени зеленчуци. Не се препоръчва да давате на Котка Ликой кокали, сурова риба, сурово месо и сурови яйца, захарни изделия и шоколад, тестени изделия и пържени храни, мазни и пикантни храни.

Заболявания на Котка Ликой

Котка Ликой
Снимка: Pinterest

Засега не са открити генетично обусловени заболявания, от които да страда Котка Ликой. Представителите на тази порода са податливи на настинки, както и на различни видове дерматити. Котка Ликой може да страда от кардиомиопатия - заболяване на сърцето, което може да се окаже фатално за животното.

Любопитни факти за Котка Ликой

Котка Ликой обожава стопанина си и семейството му, но не обича непознати. Щом усети присъствието на непознат човек наблизо, Котка Ликой се превръща в куче и се опитва да опази стопанина си. В такива случаи Котка Ликой може да прояви агресия. Ако някой дори на шега се опита да посегне на стопанина ѝ, Котка Ликой се превръща в отмъстител, който не спира, докато не постави на място нападателя. Котка Ликой иска постоянно да е до стопанина си, тя го следва из цялото жилище и каквото и да прави той, тя се опитва да му помага, като се катери по него. Котка Ликой е много добър ловец и ще унищожи всяко насекомо или гризач в жилището на стопанина си.

Недостатъци на Котка Ликой

Котка Ликой трудно може да живее с котки от други породи, освен ако не е израснала с тях, но и в този случай ще се опита да заеме лидерска позиция. Силно развитият ловен инстинкт на Котка Ликой прави невъзможно съжителството ѝ с птици или с гризачи, които изпълняват ролята на домашни любимци. Котка Ликой не понася кучета и може да прояви изключителна жестокост към тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Популярни