Немски Рекс

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Немски Рекс
Снимка: Pinterest
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Немски Рекс, наричан още Герман Рекс, е котка, която произхожда от две изключително аристократични породи. Немският рекс е изящно красиво животно, което е с прекрасен характер и е подходящо за приятел на четири лапи в семейства с малки деца.

История на Немски Рекс

Котките от породата Немски Рекс произлизат от Източна Прусия. Родоначалници на тази интересна порода са Руска Синя и Персийска котка. Породата Немски Рекс е позната още като Герман Рекс, а също така и като Пруски Рекс. За първи представител на породата се смята котаракът Мунк, който е живял през 30-те години на ХХ век в близост до Кьонигсберг. През 50-те години една от пра-правнучките на Мунк - котката Лемхен била забелязана от лекарката Роза Шойер Карпин, която с изследвания стигнала до извода, че къдравата козина на животното е резултат на генетична мутация.

Стандарт на Немски Рекс

Немски Рекс е красиво изящно животно с тънки високи крайници и не много дълга конусовидна опашка. Тялото на Немски Рекс е средно голямо и дълго, силно и мускулесто, без да е масивно и тромаво. Гръдният кош е добре развит, коремът е прибран, гърбът е прав. Мустаците са по-къси от тези на други породи, леко завити и украсяват кръглата широка глава.

Ушите са на голямо разстояние едно от друго, със заоблени върхове и с мека гъста козина от външната страна. Носът на Немски Рекс е сплескан, което прави животното да изглежда по-миловидно в съчетание с погледа на красивите кръгли очи, които са в тон с цвета на козината. В основата си носът на Немски Рекс е леко вдлъбнат, което не се забелязва особено на фона на мощната брада и едрите бузи. Крайниците завършват с добре развити леко овални лапи.

Немски Рекс е порода принадлежаща към групата на късокосместите котки. Тя е първата от съществуващите породи, която има вълниста козина. Козината на Немски Рекс на пипане е като кадифе. Тя е много къса и леко вълнообразна. Гъстотата й варира от тънка мека покривка до плътна равномерна структура.

Цветът може да е всякакъв, но в съчетание единствено с бяло. Цветът на козината може да е във всеки нюанс, но е задължително да е в един тон. Допустимо е съчетание само с бял цвят. Козината е копринена, леко вълниста и без горен твърд косъм. Недопустима е прекалено вълниста или пухкава козина, прекалено къса или обезкосмена опашка. Тя трябва да е със средна дължина, леко стесняваща се към заобления си край.

Грижи за Немски Рекс

Немски Рекс изисква класически грижи и максимална любов. Тази красива котка ще ви отговори с тихо мъркане и мяучене, с приятния си тих глас и ще ви посвети цялото си внимание, ако усеща, че се грижите добре за нея. Поддръжката на козината на Немски Рекс не е трудна, достатъчно е сресване с мека четка три пъти седмично.

Къпането на Немски Рекс не е желателно, освен в критични случаи - ако например котката е паднала в кална локва, и то трябва да става много внимателно, тъй като ушите са слабото място на тези аристократични животни и трябва да се пазят от вода. Немски Рекс има нужда от собствено легло, където да се чувства спокоен и защитен, въпреки че най-вероятно ще предпочете да спи при стопанина си. Може да гледате Немски Рекс в двор, но през нощта задължително го прибирайте вътре, защото ще се чувства самотен и изоставен.

Обучение на Немски Рекс

Котка Немски Рекс
Снимка: Pinterest

Немски Рекс е интелигентно, но своенравно животно. То лесно ще научи командите, но дали ще ги изпълнява зависи само от моментното му настроение. При достатъчно търпение стопанинът на Немски Рекс може да го научи да изпълнява много трикове. Не се препоръчва да използвате каквито и да е физически наказания спрямо Немски Рекс, тъй като той се обижда дори от леко повишаване на тона и може да се затвори в себе си за дни.

Хранене на Немски Рекс

Балансираното хранене с повишено съдържание на мазнини се препоръчва за активни котки, прекарващи повече време навън, тъй като мазнините компенсират загубата на топлина. По принцип породата е склонна към напълняване, затова не прекалявайте с лакомствата и дайте друг израз на любовта си. При смяна на козината се препоръчва да се добавят към храната витамини от група В.

Може да храните Немски Рекс с всички видове месо освен с овнешко, свинско и гъше и техните субпродукти, тъй като те са прекалено мазни за тази изящна порода. Може да давате на Немски Рекс консервирани или гранулирани храни за котки от премиум клас, както и да допълвате менюто му с твърдо сварени яйца, нискомаслена сметана и нискомаслена извара. Не давайте на Немски Рекс сурова риба, сурово месо, сурови яйца, пушено месо и пушена риба, салами, тестени изделия, шоколад, захарни изделия, пържена, мазна, пикантна и твърде солена храна.

Заболявания на Немски Рекс

Немски Рекс трябва да се пази от течения, тъй като лесно може да настине и след това лечението ще изисква постоянство и търпение. Немски Рекс може да страда от проблеми с очите и ушите, затова редовно ги проверявайте с цел избягване на усложнени инфекции. Немски Рекс може да страда от кардиомиопатия, което може да се окаже много сериозно и дори фатално в млада възраст. Немски Рекс може да страда от проблеми с храносмилателната система, затова трябва да се внимава при подбора на храни за тази красива котка.

Любопитни факти за Немски Рекс

Освен меката козина и характерът на котка от породата Немски Рекс е много мек. Той съчетава немската коректност и послушание с руската дружелюбност и игривост. Спокойствие, граничещо с мързел, търпение, което преминава в издръжливост – това са основните качества на представителите на тази порода. Освен тях обаче, котките задължително черпят и от чертите на стопанина си. Затова често е полезно да се вгледате безпристрастно в поведението им и може да разберете много за себе си. Немски Рекс е кротко животно, което лесно се разбира с деца и с други домашни любимци, независимо дали са кучета или котки.

Недостатъци на Немски Рекс

Немски Рекс много трудно преживява времето, в което стопанинът му отсъства от дома си. Когато се налага да бъде оставен за няколко дни сам, Немски Рекс може да прояви деструктивно поведение и да мяуче много силно, за да се опита да повика стопанина си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати