Суперинтересни факти за котките, които никой не знае

Котки

Котките са едни от най-популярните питомци в световен мащаб. За много хора те са идеалните домашни любимци. Сред причините за славата на мъркащите чаровници са, че е лесно да се грижим за тях, котките бързо се привързват, супер интелигентни са. Тези им качества спечелват сърцата на мнозина. Гальовните животни обаче имат своите тайни – някои от тях са просто любопитни, но други са тъмни и зловещи. Ето и най-интересните от тях.

Всеки собственик на котка знае, че котките обичат да спят, но истината колко всъщност спят те може да се окаже голяма изненада. Смята се, че котките прекарват около 70% от живота си в сън.

Хората не могат да пият морска вода, но котките могат. Те имат специални бъбреци, които могат да филтрират сол.

Всички знаят, че котките имат добър слух. Истината е, че той е толкова добър, че те могат чуят дори и ултразвукови шумове. Теоретично погледнато, те могат да чуят ултразвуковия език на гризачите и делфините.

Котките имат трети клепач, което ги прави уникални сред бозайниците.

Черна котка

Домашните котки могат да тичат с 48 км/ч. Това е около с 4 километра по-бързо от Юсеин Болт, чийто рекорд е 44 километра в час.

Черните котки могат да носят нещастие в България и по-голямата част от Европа, но във Великобритания и Австралия те носят късмет.

Има котки, които са оцелели след падане от 32-я етаж върху бетон. В действителност рекордът се държи от котката Леополд, която пада и оцелява от 48-я етаж на небостъргач в Сингапур.

Котките имат магнитни мозъчни клетки, които действат като компаси и им позволяват лесно да намерят пътя към дома си.

Котка

Котките могат да издават над сто различни звука, докато кучетата могат да издават само 10.

Най-високо издигналата се котка в света е уличният котарак Стъбс. Той е бил официално избран за кмет на градчето Талкенна в Аляска и останал на този пост цели 15 години.

Котките нямат рецептори за сладко.

Неочакван факт е, че около 56% от котките имат непоносимост към лактоза и млякото не им понася.

Домашни котки са ефективни убийци. Според изследвания свободно разхождащите се домашни котки са допринесли за изчезването на повече от 30 животински вида. Те са сред 100-те най-агресивни животински убийци на планетата.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати