Съвети за безопасно пътуване с котка

Пътуваща котка

През лятото котката ви може да пътешества с вас, вместо да тъгува дни наред, докато вие сте по плажовете или на планина. Понякога няма на кого да оставите домашния си любимец и най-добрият вариант е да го вземете с вас, от което той ще е много щастлив.

Имайте предвид обаче, че котките са с много деликатна психика и дори най-спокойната котка може да се държи не съвсем адекватно на непознато място. За да направите пътуването комфортно и за вас, и за мъркащата ви любимка, трябва да спазвате някои правила.

Трябва да знаете, че пътуването е колкото радост, толкова и стрес за котката, особено ако тя години наред не е напускала апартамента ви.

Едно от най-важните неща при пътуване с котка е ограничаването на свободата на движенията й, за което помагат специалните клетки за транспорт на животни. Ако вкарвате за първи път в кола котка и тя няма нагръдник и не е в клетка, шансът да избяга ужасено през прозореца или вратата е огромен.

Транспортната клетка трябва да е лека и в същото време стабилна, с много вентилационни отвори. Не се препоръчва да возите котката в чанта, особено през лятото, защото тя не се проветрява добре и котката се чувства некомфортно, защото й е много топло.

котка

Клетката за транспорт трябва да бъде представена на вашия любимец няколко дни преди пътуването, като не трябва насила да го вкарвате в нея. Няколко часа преди пътуването е добре да дадете на любимката ви възможност да използва котешката тоалетна. Когато слагате животното в клетката, трябва да говорите с мек тон и да го галите, за да не изпадне в стрес от затварянето в тясно пространство.

Ако пътуването е кратко, вземете някоя от любимите играчки на котката, но ако е дълго, трябва да обмислите въпроса с котешката тоалетна. Може да използвате специална пелена за еднократна употреба, но е възможно котката да не поиска да я използва.

Може да спрете за малко и да вкарате малка кутия с пълнеж за котешка тоалетна в клетката, за да може котката да се опита да се справи по този начин. Можете да опитате да я разходите с нагръдник, но дни преди това трябва да е свикнала, защото може да започне да се опитва да избяга и да се отскубне от ръцете ви.

През цялото време на пътуването е добре да говорите на котката с успокояващ глас или да я галите, за да не се страхува, че ще я изоставите. За всеки случай е добре да вземете паспорта на котката, а ако пътувате в чужбина - и международен ветеринарен сертификат, ако това е необходимо.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати