miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Вижте кои болести се предават от котка на човек

Вижте кои болести се предават от котка на човек

Котка

Котките, както и хората могат да страдат от различни заболявания, но не всички те са опасни за човека. Повечето болести на котките са безопасни за стопаните им. Но има и заболявания, които се предават от котката на стопанина й по време на галене и целувки по нослето.

Сред най-често разпространяваните зарази от котки са глистите. Котките могат да се заразят от сурово месо или риба, особено ако рибата е речна. Мухите, които котките обичат да хващат, също могат да пренесат яйца на глисти до котката. Много често домашни котки, които ядат само суха храна, се заразяват с глисти от обувките и дрехите на стопаните си, тъй като по улицата яйцата на глистите могат да са навсякъде.

Можете лесно да разберете, че котката ви има глисти, тъй като при това положение тя сяда на задните си лапи и търка дупето си в пода. Котката може да зарази и вас, ако я гушкате и целувате, тъй като мъркащите любимци облизват всяка част от тялото си. Така яйцата на глистите се разпръскват по цялата козина.

Котките могат да пренесат и кожен лишей, който лесно се разпознава при тях, тъй като козината им пада на кръгли петна. При хората ефектът е същият, засегната е косата. Много често малките деца се заразяват, като играят в пясъка в градинките, където може да е минала заразена котка.

Котка на ветеринар

Една от най-опасните болести, които пренася котката, е токсоплазмозата. Симптомите на токсоплазмоза приличат на симптомите на настинка. Много е сериозно, ако бременна жена се зарази с токсоплазмоза, тъй като това може да се отрази на бебето. Котките се заразяват от сурово месо и риба, така че винаги варете или печете месото, преди да го дадете на любимката си.

Болестта на котешките одрасквания все още е слабо изучена, но се смята, че котката се заразява от гризачи или птици, които убива, а след това одрасква човек и го заразява. Над 90 процента от хората нямат симптоми, могат само да се увеличат лимфните им възли.

Но около 10 процента от хората понасят тежко това заболяване, развиват конюнктивит, частична загуба на зрението, болести на костната система. Ако ви одраска котка, веднага намажете наранената кожа с йод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати