Яванска котка

Яванска котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Яванска котка е животно с екзотичен външен вид, което няма как да остане незабелязано. Яванска котка е перфектна за любителите на уникални мъркащи красавици с доста независим характер, които обаче са изключително любвеобилни към стопанина си.

История на Яванска котка

Въпреки екзотичното наименование на породата, Яванска котка, известна и като Яванез, няма абсолютно никаква връзка с остров Ява или с Индонезия. Родината на Яванска котка е Северна Америка. През 1978 г. селекционери от САЩ решили да започнат създаването на Балийска котка с нехарактерен за породата цвят на козината. Морийн Дейвис и Ан Санднър успели да получат Балийска котка с цвят на козината, различен от общоприетия за стандарта на породата. Котките, които двете селекционерки успели да създадат с много кръстоски, са прародители на всички екземпляри от породата Яванска котка.

Породата Яванска котка била призната само година по-късно - през 1979 година. Тъй като котките от породите Балийска и Яванска си приличат, за тях било избрано наименование, свързано с остров Ява, по асоциация от съседството на остров Бали. На практика нито една Яванска котка не произхожда от остров Ява. За нула време Яванска котка се налага като порода и е търсена от любителите на красиви животни, които искат любимците им да печелят награди на състезания.

Стандарт на Яванска котка

Яванска котка стандарт

Мъжкарите от породата Яванска котка тежат до 5 килограма, женските са с около килограм по-леки. Главата на Яванска котка е издължена, с клиновидна форма, ушите са много големи, с остри връхчета и са широки в основата си. Очите са със среден размер, с бадемовидна форма и са диагонално разположени, вътрешните им връхчета сочат носа на Яванска котка. Цветът на очите на котките от тази порода е наситено син. Носът е розов или бежов на цвят.

Тялото на Яванска котка е издължено и стройно, с фина, но добре развита мускулатура. Шията е дълга, както и крайниците, коремът е прибран. Лапите са издължени и тънки, като задните лапи са по-дълги от предните. Опашката на Яванска котка е дълга и тънка, към върха се стеснява много, а на края си има сноп козина. Яванска котка е със средна по дължина козина, която е без долен слой и е като коприна на пипане. Козината на Яванска котка може да е канелен, рижав, кремав, бял със сребристо, бял със сивкаво, сиво синкав, кремав с кафеникаво.

Грижи за Яванска котка

Яванска котка не изисква много грижи, особено за козината си, която е тънка и без долен слой, което прави достатъчно разресването й само веднъж седмично. Яванска котка не обича водата и трябва да бъде къпана само при много силно замърсяване, не повече от два или три пъти в годината, тъй като фината й козина може да изгуби защитния си слой и вече да не е лъскава. Зъбите на Яванска котка са едно от слабите й места и имат нужда от почистване веднъж на десетина дни. Ушите и очите на Яванска котка трябва да се проверяват редовно, за да се сведе до минимум риска от инфекции.

Обучение на Яванска котка

Яванска котка е гордо и независимо животно, което е склонно да прояви инат. Затова обучението му може да се окаже изпълнено с трудности. В същото време Яванска котка е изключително умна, затова лесно разбира какво се иска от нея. Проблемът е само в това, да е в настроение да го направи.

Тъй като Яванска котка приема обучението като игра между нея и стопанина й, са абсолютно недопустими физически наказания по отношение на животното при неизпълнение на определена команда. Яванска котка лесно може да бъде научена да се разхожда навън на повод, както и да изпълнява определени номера като прескачане на обръч, идване и сядане по команда и други.

Хранене на Яванска котка

Яванска котка хранене

Яванска котка е изключително активно животно и има по-голяма нужда от витамин В. Добре е да се подсилва храната на Яванска котка с бирена мая, за да й се осигури необходимото количество от този важен за витамин. За да е винаги красива козината на Яванска котка, й е необходима храна, която да е богата на аминокиселини и цинк. Можете да храните Яванска котка с консервирани или гранулирани храни от премиум клас, или да изберете хранене с натурални продукти, допълнено от минерали и витамини, необходими за здравето и красивия външен вид на котката от тази порода.

Може да давате на Яванска котка всички видове месо, освен гъше, овнешко и свинско, тъй като те са прекалено мазни за нея. Добре е да обработвате термично месото и субпродуктите, преди да ги дадете на Яванска котка. може да допълните менюто на котката от тази порода с кисело мляко, нискомаслена извара и сметана, твърдо сварени яйца, сварена обезкостена морска риба, различни зеленчуци и плодове, сварен ориз. Не се препоръчва да давате на Яванска котка сладки и тестени изделия, пържени храни, сурова риба, кокали, прекалено студена и прекалено гореща храна, пикантна и мазна храна.

Заболявания на Яванска котка

Яванска котка не се отличава с перфектно здраве. Котките от тази порода са склонни към някои генетично обусловени заболявания, сред които са астма, сърдечни проблеми, заболявания на храносмилателната система, неврологични заболявания. Яванска котка може да страда от разногледство, както и от заболявания на очите.

Любопитни факти за Яванска котка

Яванска котка се привързва силно само към един член от семейството, с което живее, и се опитва да го следва навсякъде. Яванска котка много обича плътния контакт с любимия си стопанин - тя иска да е в скута му, да спи с него в леглото му, да лежи на бюрото му, докато той работи. Яванска котка е доста скъпа - котенцата с доказано родословие се продават на цена до 1200 долара.

Недостатъци на Яванска котка

Сред малкото недостатъци на Яванска котка е желанието им постоянно да са с любимия си стопанин, което може да се стори досадно на някои хора. Яванска котка много трудно може да понесе смяната на стопанина и може да изпадне в депресия, както и да се откаже да се храни. Яванска котка не е подходяща за педантични хора, които държат на реда вкъщи, тъй като животните от тази порода са игриви и подвижни и обичат да разместват предметите в жилището.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати