miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Йоркска Шоколадова котка

Йоркска Шоколадова котка

Йоркска Шоколадова котка
Снимка: PetGuide.com

Йоркска Шоколадова котка е изключително красиво животно с разкошна козина, което няма как да остане незабелязано. Йоркска Шоколадова котка е интелигентен любимец, който силно се привързва към стопанина си и към семейството, с което живее.

История на Йоркска Шоколадова котка

Йоркска Шоколадова котка е сравнително млада порода и затова не е призната все още от абсолютно всички фелинологични организации. В началото на 80-те години на ХХ век породата се появява съвсем случайно - в котилото на обикновена дворна котка, собственост на американско семейство от Ню Йорк, се появява пухкаво котенце с невероятен шоколадов цвят на козината.

Няма обяснение за появата на този цвят на козината, тъй като майката нямала нито такава дължина на косъма, нито такъв цвят. Котенцето с шоколадова козина се оказало женско и след време на бял свят се появило котило, в което почти всички котенца били шоколадови.

Стопанката им - Джанет Чифъри - започнала да кръстосва синовете с майка им, за да се утвърди генът, който отговаря за този уникален цвят на козината. Без да има никакъв опит в селекционирането, стопанката на първата шоколадова котка успяла да създаде напълно нова порода, която била призната през 1983 година.

Наименованието на породата се състои от града, в който е родено първото шоколадово котенце, и от цвета на козината. Днес Йоркска Шоколадова котка е изключително популярна както в САЩ и в Канада, така и в Европа.

Стандарт на Йоркска Шоколадова котка

Мъжките представители на породата Йоркска Шоколадова котка са доста едри - те достигат до 7, а понякога и до 8 килограма, женските могат да достигнат до 5, в редки случаи - до 6. 5 килограма. Йоркска Шоколадова котка е с едро тяло и глава с едра муцунка. Тялото на Йоркска Шоколадова котка е издължено и мускулесто, както и крайниците й. Ушите на Йоркска Шоколадова котка са разположени на сравнително голямо разстояние едно от друго.

Очите на Йоркска Шоколадова котка са големи, зелени, лешникови или кехлибарени на цвят. Лапите на котките от тази порода са кръгли, едри и между пръстите растат кичури козина. Опашката е дълга, обилно покрита с гъста козина. Върху муцуната и корема на Йоркска Шоколадова котка козината е със средна дължина, а на всички останали части е дълга. Допустимият цвят на козина на Йоркска Шоколадова котка е тъмно кафяв или наситено шоколадов, възможно е да има бели петна.

Грижи за Йоркска Шоколадова котка

Йоркска Шоколадова котка
Снимка: PetGuide

Йоркска Шоколадова котка трябва да бъде разресвана два до три пъти в седмицата, за да бъде козината й винаги красива и лъскава. Йоркска Шоколадова котка има нужда от много играчки, за да се чувства добре, докато стопанинът й не е в жилището.

Котките от тази порода са много игриви и имат нужда от места, където могат да се катерят, като в същото време не нарушават подредбата на дома. Йоркска Шоколадова котка обожава лова и затова за нея са подходящи игри, които имитират лова и преследването. Редовно трябва да се проверяват очите и ушите на Йоркска Шоколадова котка с цел избягване на инфекции. Мястото, където спи Йоркска Шоколадова котка, трябва да е защитено от течение, но има голяма вероятност тя да поиска да си почива в леглото на стопанина си.

Обучение на Йоркска Шоколадова котка

Йоркска Шоколадова котка е умно животно и ако обучението се провежда под формата на игра, то може да започне след петия месец от раждането й. С помощта на лакомства, погалване и думи, казани с мек тон, Йоркска Шоколадова котка може да бъде научена на различни команди и трикове. Не прилагайте физически наказания, ако Йоркска Шоколадова котка обърка изпълнението на определена команда, тъй като котките от тази порода са изключително чувствителни и няма да поискат отново да се включат в процеса на обучение.

Хранене на Йоркска Шоколадова котка

Йоркска Шоколадова котка може да прояви капризи по отношение на храненето, така че с времето ще откриете дали вашата любимка предпочита суха храна и консерви за котки или натурални продукти. Препоръчително е готовите храни за котки, които купувате за животно от тази порода, да са от висок клас, за да осигуряват необходимите полезни вещества за красивия външен вид и доброто здраве на Йоркска Шоколадова котка.

Не се препоръчва да давате на Йоркска Шоколадова котка прекалено студени и прекалено горещи храни, пикантни и прекалено солени храни, мазни и пържени храни, тестени и захарни изделия, шоколад, сурова риба, сурово месо, пушени меса и салами, пушена риба, овнешко и свинско месо. Допълвайте менюто на Йоркска Шоколадова котка с полезни за здравето й витамини и минерали.

Заболявания на Йоркска Шоколадова котка

Като цяло Йоркска Шоколадова котка е много здрава порода, не са установени генетично обусловени заболявания. Въпреки това обаче Йоркска Шоколадова котка може да страда от проблеми с очите, сърдечно-съдовата и храносмилателната система, както и от различни видове дерматити и алергии.

Любопитни факти за Йоркска Шоколадова котка

Йоркска Шоколадова котка
Снимка: Gunsmoke and Knitting

Йоркска Шоколадова котка е с много добър характер, това не е е конфликтно животно, което ще отмъщава за всяко нещо, което не му е било позволено. За разлика от много други породи, Йоркска Шоколадова котка е много социална и с удоволствие посреща непознати гости, с които веднага установява контакт. Тя с желание играе с всеки човек, който влезе в дома, тъй като го смята за приятел на стопанина си.

Йоркска Шоколадова котка е перфектното животно за семейства с деца. Котките от тази порода никога не проявяват агресия и няма шанс да наранят малкото дете, дори то да прояви известна грубост по време на игрите с пухкавата си любимка.

Недостатъци на Йоркска Шоколадова котка

Сред малкото недостатъци на Йоркска Шоколадова котка е желанието й да изследва абсолютно всяко кътче на дома, в който живее. Тя е умна и бързо са научава как да отваря вратичките на шкафовете, за да може да открива нови и нови изненади.

Йоркска Шоколадова котка се разбира перфектно с други домашни любимци, ако е израснала с тях, но ако те дойдат след нея в дома, може да прояви ревност. Тя обаче няма да се прояви в агресия, а в по-силното желание за контакт със стопанина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати