miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Котка Серенгети

Котка Серенгети

Нина 2Нина 2
Новак
345150
котка серенгети
Снимка: Cat Breed Selector
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Серенгети е котка, която изглежда като екзотично диво животно, без при това да има каквито и да е диви гени. Серенгети е игрив домашен любимец, чиято красота е гордост за всеки стопанин, а добродушието и любвеобилността му нямат граници.

История на Серенгети

Историята на Серенгети започва през 1994 година, когато американската селекционерка Карън Саусмън решава да създаде нова порода котки, които да приличат на дивия хищник сервал.

Интересното е, че Карън напълно отхвърлила идеята за използване на истински сервал за създаването на новата порода, въпреки че тези диви животни не са много големи и са подходящи за получаване на по-едра порода котки. За да създаде котка, която да прилича на сервал, селекционерката кръстосвала абисински, ориенталски и бенгалски котки.

След като най-накрая се получило котило, в което котенцата приличали на истински малки сервали, породата била наречена Серенгети в чест на едноименната африканска савана. В Серенгети има много сервали и затова новата порода котки получила това име.

Серенгети много бързо става популярна, защото любителите на котки по цял свят се надпреварват да получат истински домашен хищник, който е с красотата на диво животно и характера на добродушен приятел на човека. Серенгети е популярна в цял свят, но е трудно да се получи котенце от тази порода, тъй като броят на представителите й все още е сравнително малък.

Стандарт на Серенгети

Мъжките представители на породата Серенгети могат да достигнат до 12 килограма тегло, женските стават тежки до 10 килограма. Тялото на Серенгети е издължено и много мускулесто, с дълги изящни крайници, които са с добре развита мускулатура.

Лапите на котките от тази порода са малки и овални. Костната система на котките Серенгети е доста масивна, но в същото време движенията им са леки и изящни. Главата на Серенгети е с клиновидна форма, ушите са големи, изправени, със заоблени краища.

Ушите на Серенгети са широки и при светлина са почти прозрачни. Очите са големи и са с кехлибарен цвят. Около очите има тъмен кант, който обаче не се среща при всички представители на породата. Козината на Серенгети е много къса и на пипане е като кадифе.

Тя е гъста и блести, ако се поддържа добре. Козината на Серенгети е сивкаво-златиста, с тъмни петна, характерни за сервала, които могат да преминават и в ивици. Срещат се и котки от тази порода, които са едноцветни - черни, сиво черни и сребристо сиви.

Грижи за Серенгети

Серенгети е котка, която има нужда от пространство, за да може да тича, да играе и да се катери нависоко, което е сред любимите й забавления. Редовно проверявайте ушите на Серенгети за инфекции, за да избегнете усложнения.

серенгети
Снимка: purrfectcatbreeds

Серенгети иска през цялото време да е в близост до стопанина си и ако не й се обръща внимание, сама ще иска погалване, като се мушка под дланите на собственика си. Серенгети има нужда от много играчки, за да се забавлява, докато стопанинът й не е в жилището.

Обучение на Серенгети

Серенгети е умно животно, което лесно ще разбере какво се иска от него, но няма да допусне да бъде използвано за забавление на гостите, тъй като е прекалено гордо и независимо. Серенгети може да се научи да изпълнява различни по сложност трикове, но ще изпълнява команди само пред хората, с които живее.

Серенгети бързо разбира какво е позволено и какво - не, но за котката от тази порода е въпрос на чест да види дали не може да се опита да поеме командването. Затова е важно по мек и дружелюбен начин да й се покаже кой е лидерът в дома, за да знае какво може да си позволява.

Хранене на Серенгети

Серенгети не е претенциозна котка и с удоволствие ще хапва всичко, което й предложи стопанинът й. За Серенгети са добре дошли както висококачествените консервирани и гранулирани храни за котки, така и натуралните продукти, които обаче трябва да се допълват с витамини и минерали.

Серенгети може да хапва агнешко, пилешко, заешко, телешко месо и дивеч, но не се препоръчва да й се дава свинско и овнешко месо, както и техните субпродукти, защото са твърде мазни. Допълвайте менюто на Серенгети с кисело мляко, извара, сметана, сварени яйца, сварен ориз, различни видове плодове и зеленчуци, сварена и обезкостена риба. Сладкото, пикантното, пърженото, мазното не са подходящи за котките от тази порода, както и тестените продукти, пушеното месо и пушената риба.

Заболявания на Серенгети

Серенгети може да страда от инфекции на ушите, както и от заболявания на сърдечно-съдовата система. Серенгети може да има проблеми с храносмилателната система и да страда от кожни заболявания.

Любопитни факти за Серенгети

Серенгети е доста скъпа котка - цената на малко котенце от тази порода може да достигне до 3000 долара, ако е с добро родословие. В цял свят е забранено кръстосването на Серенгети със сервали, тъй като това води до създаването на животни, които са стерилни. Освен това котенцата, които се раждат от кръстосването на сервал със Серенгети, страдат от много здравословни проблеми, които трудно се лекуват.

Серенгети е добродушна котка, която обича деца и няма да ги нарани, дори да прекалят с игрите и да са леко груби с животното. Серенгети не обича непознатите и много трудно ги приема, за тази котка единствените важни хора са тези, с които живее. Серенгети може да приеме други домашни любимци, независимо дали това са котки или кучета. Серенгети издават разнообразни звуци и обичат постоянно да контактуват със стопанина си, като мъркат и издават звуци, близки до чуруликане.

Недостатъци на Серенгети

Серенгети се катери на много високи места и може да събаря оттам предмети, за да се забавлява, затова не се препоръчва да се държат чупливи ценни предмети нависоко, ако имате котка от тази порода.

Серенгети лесно се научава да отваря вратичките на шкафовете и ако стопаните й искат вещите им да не са постоянно по пода, е добре да намерят начин да ги заключват. Сред недостатъците на Серенгети е фактът, че те обичат битките и за тях те са игра, затова е възможно да се сбият с други домашни любимци, дори те да се по-едра порода кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати