Здравето на котката зависи от белтъчините в храната

13.02.2016
Здравето на котката зависи от белтъчините в храната

Ако храните котката си правилно, тя няма да има проблеми със здравето и ще може да доживее щастливо до спокойни старини. Храната, и най-вече правилното количество на белтъчините в нея осигурява здраве на котешкия организъм.

Белтъчините са необходими за котката, тъй като й осигуряват така наречения анаболизъм. Това означава, че в тялото на котката се осъществява процесът на растеж на нови тъкани и на обновяване на старите.

Недостигът на белтъчини в храната води до катаболизъм - негативен баланс, който предизвиква разрушителни процеси в органите на котката.

Котките имат нужда от храна с протеини и е грешка да ги храните предимно с хляб, натопен в бульон или мляко. Наистина, любимецът ви може да си набавя енергия и от такава храна, но тя не е достатъчна, за да осигури строителен материал за развитието и поддръжката на мускулите и тъканите му.

Ако котката не се храни с продукти, които съдържат достатъчно количество белтъчини, това намалява продължителността на живота й. Поддържането на стабилна мускулна маса осигурява перфектно здраве и имунитет на котката. За да бъде мъркащият ви любимец в добро здраве, не трябва да го лишавате от достатъчно количество белтъчини.

Здравето на котката зависи от белтъчините в храната

Според лабораторни изследвания за поддържане на анаболизъм котката има нужда от 1. 5 г протеини на килограм живо тегло. Но за запазване на мускулната маса в перфектно състояние котката има нужда от почти четири пъти повече протеини.

Специалисти съветват когато храните любимеца си, да осигурявате поне 30 процента белтъчини в храната му. Те могат да бъдат осигурени, като давате на котката си пилешко, заешко, пуешко, агнешко, телешко месо и техните субпродукти. Свинското месо не е сред препоръчителните за писаните, тъй като натоварва организма им по време на преработката му.

За да се храни котката ви балансирано, може да се ориентирате към качествени сухи храни и консерви. Те трябва да са с определено количество белтъчини. Сухите храни за котки, които ще им осигурят добро здраве, трябва да съдържат от 30 до 40 процента протеини, а консервите - от 40 до 50 процента.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати