miau.bg»Статии»Котки»Интересни факти за котките

Интересни факти за котките

Нина НордНина Норд
Джедай
226122
Котки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Съществуват много интересни факти за котките, които са неизвестни дори на хората, които много обичат пухкавите мъркащи създания и отглеждат поне едно такова в дома си.

Сред интересните факти за тези красиви същества се откроява следният: котараците винаги имат активна предна лява лапа при игра, а при женските е активна предната дясна лапа.

Котките нямат рецептори за усещане на сладкия вкус. Мъжете, които имат котка, по-лесно си намират приятелка, отколкото останалите. Когато една котка се търка в човек, тя прави това, за да може да го маркира като своя територия.

Ако имате котка, рискът да получите инфаркт или инсулт намалява с една трета. Котките често имат непоносимост към лактоза, затова не е добра идея да им се дава прясно мляко. Също така не е добра идея да им се дава сурова риба, тъй като рядко я опитват.

Мъркането при котката може да издава не само че е доволна, но също така че е нервна. Котките мъркат понякога, за да заздравяват по-бързо раните им. Според учените този ефект се дължи на вибрациите в тялото на котката, които ускоряват процеса на оздравяване.

Котка

Котките прекарват в сън около 70 процента от живота си. Те са в състояние да издават над сто различни звука, като мяученето е специално за хора, тъй като помежду си те общуват с други звуци. Заради мяученето в Древен Египет наричали котките мау.

В света има над 500 милиона домашни котки, като Австралия е рекордьор в това отношение - на всеки 10 човека се падат 9 домашни котки. Котката, оцеляла след падане от най-голяма височина, оживяла, след като се приземила от 230 метра.

През Средновековието черните котки се смятали за свързани с черните магии и затова всяка година те били изгаряни на големи клади в европейските градове, за да бъдат прогонени злите сили.

В много държави и днес се смята за лош знак, ако видиш черна котка, но във Великобритания и Австралия това е на късмет.

Котките виждат много добре в тъмното, но не могат да различават цветовете. Над 30 процента от стопаните на котки са убедени, че техните любимци са в състояние да прочетат мислите им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати