Азиатска Златна Котка

Азиатска Златна Котка

Азиатска Златна котка е много красив хищник, който е известен с красотата, бързината и смелостта си. Азиатска Златна котка се отглежда в зоопарковете на някои страни и е изключително популярна сред посетителите заради външния си вид.

История на Азиатска Златна котка

Азиатска Златна котка, известна и като Теминкова котка, се е появила на планетата ни преди около 10 милиона години. Тя е по-едра от Африканската Златна котка и прилича на пума, но е с много красиви петна по козината. Азиатска Златна котка живее в Индонезия, Индия, Китай, Тайланд, Бирма, Лаос, Виетнам. Азиатска Златна котка прилича на Африканска Златна котка, въпреки че двата вида живеят на повече от 6000 километра разстояние. Смята се, че е възможно преди около един милион години на мястото на горите, в които са живеели Златни котки, да са се появили пустини и това да е разделило двата вида в различни местности. Иначе и Азиатска златна котка, и Африканска Златна котка произлизат от едни и същи прародители и поради тази причина много си приличат на външен вид.

Характеристики на Азиатска Златна котка

Азиатска Златна котка е с дължина на тялото от 66 до 105 сантиметра, опашката ѝ е от 35 до 56 сантиметра. Размерът на Азиатска Златна котка варира и зависи от мястото, където обитава това красиво животно. Азиатска Златна котка тежи от 12 до 16 килограма. Азиатска Златна котка е със сравнително малка глава спрямо тялото си. Носът ѝ е розов. Ушите са малки и заоблени. Лапите на Азиатска Златна котка са издължени, с големи нокти, като предните лапи са по-дребни от задните.

Когато Азиатска Златна котка трябва да стигне бързо някъде, тя се придвижва, като прави големи подскоци, оттласквайки се със задните лапи и приземявайки се на предните лапи. В спокойно състояние Азиатска Златна котка върви с походката на домашна котка. Възглавничките на лапите на Азиатска Златна кота винаги са розови на цвят. Козината на Азиатска Златна котка е гъста, с дълъг косъм. Цветът на тялото на Азиатска Златна котка е тъмно кафяв. До очите има бели ивици. Коремът и крайчецът на опашката са бели. Азиатска Златна котка се нарича златна, защото козината ѝ има красиви златисти отблясъци, които се преливат. Те личат особено ясно, когато навън е слънчево. Затова тези красиви животни от векове са били наричани златни, тъй като предизвикват асоциации с благородния метал.

Храни за Азиатска Златна котка

Азиатска Златна котка се храни предимно с дребни бозайници - плъхове, полски мишки, лалугери и други видове гризачи. Не е рядкост Азиатска Златна котка да се храни и с птици, както и с дребни земноводни и дори с насекоми. Понякога Азиатска Златна котка напада малки еленчета. Азиатска Златна котка ловува по земята, но може да се катери и по дървета, когато се налага да настигне жертвата си. Това най-често се случва, когато Азиатска Златна котка дебне птица, кацнала на някой клон. Азиатска Златна котка убива жертвата си, като я ухапва по врата, точно в долната част на главата.

Когато е много гладна или трябва да осигури храна на потомството си, Азиатска Златна котка може да нападне някои видове дребни хищници. Въпреки сравнително малкия си размер Азиатска Златна котка е безстрашно животно, което е в състояние да се бие до смърт. Ако Азиатска Златна котка не се е хранила много отдавна, тя може да се опита да възстанови силите си с храна от растителен произход, но в най-скоро време ще има нужда от протеини. В горещите дни Азиатска Златна котка може да не пие няколко дни, тъй като си набавя течности от вътрешностите на животните, които убива.

Размножаване на Азиатска Златна котка

По време на брачния сезон мъжките и женските Азиатски Златни котки оформят двойки. Тези двойки се запазват и по време на отглеждане на малките. Ловната територия на двойка Азиатски Златни котки се простира на около 40 квадратни метра. Азиатската Златна котка маркира територията си с миризма и като драска с нокти по определени дървета. Женските са разгонени по 6 дни и ако в този период не са заченали, отново се разгонват след 39 дни. Бременността трае 80 дни.

Азиатска Златна Котка

Малките Азиатски Златни котки се раждат в бърлоги, направени в стари дървета или в дупки, изкопани в земята. Обикновено женската ражда от 1 до 3 малки. Всяко новородено коте от този вид тежи около 250 грама. На 17 дни малките Азиатски Златни котки вече могат да вървят уверено. Майката кърми малките до 6 месеца. Малките Азиатски Златни котки имат по-дълга козина от възрастните и са с по-тъмен цвят на козината. Ако малките загинат, майката е готова за зачеване отново след 4 месеца. За съжаление от малките Азиатски котки оцеляват едва около 10-20 процента, останалите стават жертви на хищници и ловци. Азиатската Златна котка става полово зряла след 18-я месец. В зоопаркови условия Азиатска Златна котка е в състояние да е готова за размножаване целогодишно. В природата обаче Азиатска Златна котка се размножава предимно през юли и август.

Любопитни факти за Азиатска Златна котка

В зоопаркови условия Азиатска Златна котка живее до 20 години, а в природата достига до 12 години. Интересен факт е, че Азиатска Златна котка може да издава различни звуци - тя съска, мяучи, ръмжи и мърка.

Азиатска Златна котка живее в тропически гори и избягва открити местности. Тя живее нависоко - изкачва се до 3000 метра надморска височина.

Азиатска Златна котка рядко може да се види в природата, тъй като води много скришен начин на живот. Тя е много издържлива - за да открие храна, върви до 7 километра, без да спре за почивка. Азиатска Златна котка е активна по всяко време на деня, за разлика от много хищници, които са активни само през нощта.

Азиатска Златна котка е изчезващ вид и е внесена в Международната Червена книга. Смята се, че в света има около 10 000 Азиатски Златни котки.

Азиатска Златна котка става жертва на местното население, тъй като месото ѝ е много вкусно. Костите на Азиатска Златна котка са много ценни, тъй като от тях се приготвят лекарства от детски болести по рецепти на древната китайска медицина.

Правени са опити за опитомяване на Азиатска Златна котка. Ако тя се вземе в дома още като малко котенце, се превръща не само в домашен любимец, но и във верен пазач, който охранява стопанина си от хора и животни.

Според древни азиатски поверия, ако се изгори козина на Азиатска Златна котка, това може да изгони далече всички тигри, които живеят в района. А ако човек носи в джоба на дрехата си парченце козина от Азиатска Златна котка, според поверието никога няма да срещне тигър. Въпреки че няма никаква връзка между носенето на козина на Азиатска Златна котка и изгонването на тигрите от местата им на живеене, местното население в районите, където живеят Азиатски Златни котки, не може да спре да вярва в това. Поради тази причина много Азиатски Златни котки са убивани, само за да се вземе малко парче козина от тялото им. Много често жертва на ловци стават малките Азиатски Златни котки, които не са достатъчно бързи, за да избягат.

Азиатските лечители често използват костите, козината и вътрешностите на Азиатска Златна котка, за да заменят с тях подобни съставки, добивани от убит тигър.

Броят на Азиатските Златни котки в световен мащаб намалява прогресивно и това се дължи не само на намесата на най-големия им естествен враг - човека, който ги убива заради козината, месото и другите им части, но също така и заради изсичането на горите. Като изчезват местата, където живее Азиатска Златна котка и се застрояват, тя няма къде да отиде и обикновено умира от гладна смърт.

Вреди от Азиатска Златна котка

Азиатска Златна котка избягва местата, където живеят хора, но когато е много гладна, може да нападне домашни животни. Азиатска Златна котка обикновено убива кокошки, кози, овце и телета. Поради тази причина Азиатска Златна котка често става жертва на сърдити фермери, които са ядосани заради загубата на домашните си животни. Азиатска Златна котка обикновено може да нападне домашни животни, ако трябва да нахрани потомството си, а наоколо няма подходяща храна. Не е регистриран случай досега, в който Азиатска Златна котка да нападне някой човек.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати