Улична котка у дома – какво е нужно?

Котка

Котките са чудесни другари – те ще ви забавляват и ще ви разтоварват от напрегнатия ден. Игриви и забавни, мъркащите любимци са още любвеобилни и изключително предани към стопаните си. Собствениците на котки ще потвърдят, че всичко в дома им се случва под някакви правила, и то най-вече правилата на котката.

Каква котка обаче да си изберем? Можете да закупите различни породи – предлагат се в зоомагазините, а вече и в интернет пространството. Всичко зависи от това какво животно искате да имате у дома – с дълъг косъм или пък по възможност без никакви косми. Що се отнася до темперамента и поведението, повечето котки си приличат и в този случай породата няма кой знае колко голямо значение.

Ако сте решили да подадете ръка на улична котка, вместо да купувате породиста, трябва да знаете, че правите много добър избор. Уличните писани също има своите достойнства и макар да нямат забележителната окраска на породистите котки, са чудесни приятели могат да се конкурират с тях.

В България по-голямата част от хората решават да спасят улична котка, вместо да си купуват породиста мъркаща писана. Не толкова впечатляващите външни характеристики на уличното животно не притесняват онези, които искат да се любуват на мъркащ любимец вкъщи.

Има няколко правила, които трябва да следвате, когато осиновявате котенце от улицата. Хубаво е, да си вземете малко животинче – така по-лесно ще свикне с новата обстановка и най-вече с новите правила.

Веднага заведете любимеца си на ветеринар – уличните котки са изложени на най-различни вредни влияния и е добре да бъде проверена от специалист. На първо място, котката, която сте избрали, със сигурност е пълна с бълхи. Освен това ветеринарят ще направи и пълен преглед на животното, за да знаете и вие в какво състояние е то. Ваксинирайте животното – не пропускайте тази процедура, ако искате вашата котка да бъде здрава.

Началото на съжителството трябва да създадете подходяща среда за любимеца – основното, от което се нуждае котката, е храна, вода, внимание и играчки. Сред първите неща, които трябва да направите за писаната, е да ѝ осигурите място, където да ходи до тоалетна. Имайте търпение – в началото ще бъде трудно да я научите и е възможно да маркира други места в къщата.

Храната може да бъде консервирана или суха. Що се отнася до леглото ѝ, най-лесно за вас и за нея би било да ѝ направите някакъв кош, в който да сложите одеяло или друг вид мека постелка. Знаете добре, че всякакъв вид кутии са особено привлекателни за писаните, така че тя бързо ще възприеме това място за нейна територия.

Ако имате възможност, създайте на котката уют, който през първите дни ще ѝ позволи да бъде сама в някоя стая. Писаната ще има нужда да се приспособи към новата среда и е съвсем нормално да бъде уплашена. Опитайте се да ѝ създадете комфорт. Котките обичат да усещат миризмата си навсякъде на мястото, където живеят – най-лесно това може да стане с помощта на обикновен чорап.

Оставете го близо да писаната. След няколко часа натъркайте с тази кърпа мебелите у дома – това ще помогне на котката да почувства мястото като свое, тъй като ще разпознава миризмата си наоколо. Ако имате и друг любимец – не ги срещайте още от първия ден.

Ако искате да се сприятелите със своенравната улична котка, най-добре започнете да си играете с нея – това много бързо ще стопи ледовете помежду ви. Заобиколете писаната с някакви котешки играчки и ѝ обръщайте внимание – това също ще я накара бързо да се почувства комфортно. Всякакви връвчици, играчи- мишки, дори лазерно фенерче ще свършат работа.

Редовната игра с котката намалява значително опасността от това тя да развие поведенчески проблеми, обясняват ветеринари. Друга важна част при осиновяването на улична котка е да оставите животното да се приобщи постепенно. В началото много ще ви се иска да я милвате и постоянно да е в ръцете ви, но не го правете.

Най-добре е да я оставите сама да дойде при вас – котките са особено чувствителни що се отнася до смяна на обстановката. Тя ще има нужда от малко повече време за да свикне с новата обстановка, атмосферата и, не на последно място, хората, които живеят с нея. Грижете се за нея и подхождайте с уважение към любимеца си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати