Най-допусканите грешки при хранене на котка

Хранене на котка

На пръв поглед храненето на котката е лесно начинание. Истината обаче е, че елементарните пропуска и грешки в храненето водят до сериозни последици за здравето на домашния ви любимец.

Котките са интелигентни и доста претенциозни животни. Това се отнася и до храненето им. Те са много по-взискателни към храната си от другите животни.

По природа котките са месоядни животни. Правилното им хранене е от изключително значение за здравословното им състояние.

Котките трябва да се хранят с най-добрите храни. Ако се хранят с готови храни, то е добре да се избират най-качествените консерви. Ако ли ги храните с домашно приготвени храни, е добре да ги готвите.

Котешки храни

Една от огромните грешки е даването на сурова храна на котката. Несготвеното месо и риба са източник на зараза и причиняват витаминен недостиг.

Някои хора смятат за нормално да хранят котката с кучешка храна. Истината е, че различните животни се нуждаят от различни хранителни вещества. Така например в кучешката храна липсват необходимите за котката полезни съставки като аминокиселината таурин например, необходими за нормалното развитие на организма ѝ.

Котките не обичат студена храна. Ако ѝ дадете храна директно от хладилника, рискувате да не я докосне. Тя предпочита затоплена до стайна температура храна.

Освен към самата храна котката е капризна и по отношение на съда, в който се слага тя. Той трябва да е чист. Освен това котето се смущава се от шум и от присъствието на чужди хора и животни. Липсата на необходимите условия и комфорт могат да попречат на нормалното ѝ хранене.

Същността на храната не трябва да се пренебрегва. Добре е овкусените храни да не превишават 20% от цялото съдържание на дневната доза. Освен това не са необходими витамини или други добавки в храната, за да бъде хранителният режим пълноценен. Правилният им режим им осигурява това по естествен път.

Изключително погрешно е да храним котката с остатъците от трапезата ни. Те са пълни с енергия, но бедни на полезни вещества. Тя може да получава 1–2 пъти седмично остатъци от трапезата и то след консумацията на основното меню.

Изключително погрешно е котката да се храни само с месо. В менюто ѝ задължително трябва да има качествена гранулирана котешка храна, за да се избегнат дентални проблеми.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати