Австралийски Мист

Австралийски Мист
Прибираща се каишка за кучета 6в1-38%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Австралийски Мист е красива котка, която няма как да не привлече вниманието с козината си с окраска на леопард. Това е спокойна котка с добър характер, която винаги иска да е близо до стопанина си.

История на Австралийски Мист

Австралийски Мист, както личи от името на породата, е създадена в Австралия. Породата е била създадена в Сидни през 70-те години на ХХ век. Прародители на сравнително новата порода са абисинската и бирманската котка. За създаването на породата Австралийски Мист са използвани и обикновени домашни котки. Селекционерите си поставили за задача да създадат порода, която да прилича на бирманска котка и да има характерен леопардов рисунък върху козината.

Австралийски Мист получил телосложението на бирманската котка, както и нейната общителност. От абисинските котки Австралийският Мист взел нюансите на цветовете и рисунките по козината, както и тяхната активност и весел нрав. Обикновените домашни котки са дарили Австралийския Мист с ранно полово съзряване и добър имунитет. Така през 1986 година била регистрирана породата Австралийски Мист. През 1998 година била регистрирана и мраморната окраска на козината, както и аквамариновият нюанс на очите, който бил получен от добавянето на гените на сиамски котки.

Стандарт на Австралийски Мист

Австралийски Мист тежи около 5 килограма. Главата на котката от породата Австралийски Мист е средно голяма и е с клиновидна форма. Ушите на котката от тази порода са на голямо разстояние едно от друго, големи, с широка основа и стесняващи се краища. Очите на Австралийския Мист са големи, разположени са на голямо разстояние едно от друго и са зелени на цвят. Допустими са всички нюанси на зеленото, както и красивият син цвят, характерен за аквамарина. Шията на Австралийския Мист е с добре развити мускули.

Тялото на котката от тази порода е с правоъгълна форма, крайниците са с добре развити мускули. Опашката на Австралийски Мист е дълга и се стеснява. Гръдният кош е много добре развит. Козината на Австралийски Мист е къса, блестяща, с мек и къс долен слой. Козината е двуцветна, като основният цвят е по-светъл, а върху него има тъмни петна във вид на кръгове или линии, характерни за мраморните окраски. Основният цвят на козината на Австралийски Мист може да е сивкав, светло шоколадов, златист, карамелен, прасковен или кафеникаво червеникав, както и опушен. Върху козината задължително трябва да има петна и линии.

Грижи за Австралийски Мист

Австралийски Мист е много послушна и добра котка, която обича да играе, но не до такава степен, че да бута предмети. Тя винаги внимава и не личи, че е тичала из цялата стая, тъй като игрите ѝ не се отразяват на интериора на помещението. Австралийски Мист има нужда от грижи, които се изразяват най-вече в това, че котката от тази порода има нужда да е постоянно в скута на стопанина си, когато той е наоколо. Те са в състояние да мъркат с часове, докато са в прегръдките на стопанина си. Късата козина на Австралийски Мист трябва да се разресва един път седмично, а веднъж дневно е добре да се минава с влажна кърпа, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета.

Котката от породата Австралийски Мист трябва да се къпят не повече от веднъж годишно, за да не се увреди качеството на козината ѝ. Веднъж седмично се препоръчва козината на котката от породата Австралийски Мист да се поглажда с парче гюдерия, за да е лъскава. Котката от тази порода с удоволствие ще ви разреши да извършвате тази манипулация и това според зоопсихолозите се отразява много добре на взаимоотношенията ѝ със стопанина. Козината на Австралийски Мист не пада много дори по време на смяната ѝ, затова не е необходима прекалено прецизна поддръжка на помещението, в което се намира животното.

Котката от породата Австралийски Мист има нужда от поддържане на добра хигиена там, където живее, защото това ще засили допълнително имунитета му. Австралийски Мист няма нужда от разходки навън, тъй като е игрива и изразходва енергия в дома, в който живее. Тя обича да седи там, където се намира някой от членовете на семейството, с което живее. Не се препоръчва котката от породата Австралийски Мист да се пуска навън дори да имате двор, защото има голяма вероятност тя да избяга, докато се опитва да хване някое птиче или мишле. Котките от тази порода се чувстват най-добре, когато живеят в помещение, затова не е добра идея да я оставяте да живее навън, дори да разполагате с дворно място.

Обучение на Австралийски Мист

Котката от породата Австралийски Мист е много интелигентно и послушно животно и при известни усилия от страна на стопанина може да бъде научена на някои трикове и команди. Не трябва обаче да очаквате от котката от тази порода да изпълнява всеки път безпрекословно командите ви - тя ще го направи само, когато е в настроение. А ако проявите и най-леката доза агресия, след това месеци наред не трябва да се надявате, че отново ще изпълни която и да е ваша команда. Котката от породата Австралийски Мист може да бъде научена да прескача препятствия и да идва, когато ѝ кажете, а също така да сяда и дори да ви донася леки предмети.

Котка Австралийски Мист

Обучението на котката от породата Австралийски Мист трябва да се провежда под формата на игра, за да може любимецът ви да е заинтересован от това, което се случва. Един от най-лесните трикове, на които можете да научите котката от породата Австралийски Мист, е прескачането на обръч. Достатъчно е в началото да протягате ръка през обръча с някакво лакомство, да изричате командата и след изпълнението ѝ да поощрявате котката с допълнително лакомство и погалване. Ако котката се опитва да заобиколи обръча, както вероятно ще се опита да направи, винаги го поставяйте пред нея. Не трябва да прекалявате с обучението на Австралийски Мист - то не трябва да отнема повече от десетина минути дневно, иначе котката ще изгуби търпение и интерес към обучението.

Хранене на Австралийски Мист

Котката от породата Австралийски Мист има нужда от добра храна, за да се запази силният ѝ имунитет и козината ѝ винаги да изглежда лъскава. Можете да храните котката от породата Австралийски Мист със суха храна или консерви от висок клас или с натурални продукти. Ако решите да храните котката от породата Австралийски Мист, трябва да осигурите поне 60 процента протеини в менюто ѝ. За тази цел можете да давате на Австралийски Мист телешко и пилешко месо, а също така сварени субпродукти. Препоръчва се да допълвате менюто на Австралийски Мист с кисело мляко, извара и нискомаслена сметана, със сварен ориз, сварени и сурови зеленчуци и твърдо сварени яйца. Добре е да добавяте витамини и минерали в храната на котката от породата Австралийски Мист. Не се препоръчва да храните Австралийски Мист с прекалено гореща, прекалено студена, пикантна, солена, сладка и тестена храна.

Заболявания на Австралийски Мист

Котката от породата Австралийски Мист е изключително здрава и с много добър имунитет. Въпреки това тя е предразположена към атрофия на ретината и кардиомиопатия - заболяване на сърцето, характерно за млади котки, което често завършва с фатален изход.

Любопитни факти за Австралийски Мист

Австралийски Мист е много грижовна котка и обича деца и други животни. Тя никога не напада малки деца, дори те да проявят известна агресия по време на игрите с нея. Котката от тази порода се държи като бавачка с малките деца и понякога не дава на другите домашни любимци дори да ги доближат. Австралийски Мист не е особено разпространена порода в Европа и САЩ. Развъдниците се намират в Австралия и е рядкост за европеец или американец да е стопанин на котка от породата Австралийски Мист.

Недостатъци на Австралийски Мист

Австралийски Мист има склонност към преяждане и затлъстяване, затова трябва да се внимава с какво се храни котката от тази порода. При проблеми с наднорменото тегло могат да възникнат редица заболявания, които иначе подминават котките от породата Австралийски Мист. Някои стопани приемат за недостатък прекалената привързаност на котките от тази порода, заради която те постоянно искат да са плътно до хората, с които живеят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати