miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Съжителство на котка и заек

Съжителство на котка и заек

Котка и заек
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Много хора, които обичат животните, си задават въпроса дали биха могли да гледат повече от едно животно и как би изглеждало тяхното съжителство. За съжаление на този въпрос няма точен отговор, тъй като всичко зависи не само от самото животно и породата му, но и от неговия нрав.

Това важи в пълна сила, ако става въпрос за котките. Независимо по какъв начин възпитавате тези мъркащи домашни любимци, те са много темпераментни и дори и отгледани от малки от един и същи човек, може някои от тях да си останат агресивни и недружелюбни, а други - да се превърнат в най-прекрасния домашен любимец, който можете да си представите.

Най-общо казано, трудно може да се предвиди какво би станало, ако освен котка, искате да отглеждате и друго животно. В историята са известни не малко случаи, в които котките съжителстват чудесно с кучета, с влечуги, че дори и със зайци. Последният случай е малко по-особен, но дори и това е напълно възможно, стига да знаете някои основни правила:

1. Добре е първото животно, което вземате за отглеждане, да е заекът, защото котката, макар и диво животно, веднага ще се превърне в голям домошар и пълен господар на дома. Ако заекът се появи втори, за нея той ще стане нежеланият натрапник;

2. Когато събирате заедно заек и котка, дръжте първите няколко дни заека само в клетката му. По този начин бързо ще разберете дали котката го възприема като храна или като член на семейството;

3. Дайте на котката да разбере, че обичате зайчето, но без да я карате прекалено да ревнува;

4. Макар всеки да е чувал за страхливото заешко сърчице, в не малко случаи заекът преследва котката и иска да си играе с нея, а тя бързо търси къде да се скрие. Макар и това да не е истинско приятелство, може да се превърне в добро съжителство, защото за разлика от зайчето котката може да се катери нависоко и лесно да се спаси от ласките на гризача;

5. Задължително е, когато събирате заек и котка, да ги наблюдавате поне 2 седмици, без да ги оставяте сами без надзор. Съжителството им може да стане напълно възможно, но не забравяйте за дивия характер на котките, колкото и мили да изглеждат.

6. Въпреки че зайчетата са тревопасни, гледайте, когато пускате своя любим гризач извън клетката си, да не се доближава прекалено близко до котешката купичка с храна, защото котката може да реши, че ще трябва да се бие за прехраната си, а такава битка ще е напълно неравностойна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати