Бамбино

Нина НордНина Норд
Джедай
22690
Бамбино
Прибираща се каишка за кучета 6в1-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Бамбино са една от най-странно изглеждащите и въпреки това най-симпатични котки в света. Те са подходящи за хора, които имат алергия към животни и не обичат котки, които се катерят нависоко.

История на бамбино

Бамбино са може би най-младата порода котки - първите котенца от тази интересна порода са се появили през 2005 година. Селекционерите Стефани и Пат Осбърн от Арканзас кръстосали котка сфинкс с мънчкин. В резултат на това се появили сладки котенца с набръчкана кожа, без козина и с много къси крачета. Те били толкова мънички, че заслужено били наречени бамбино. В превод от италиански език името на породата означава малко дете.

Новата порода котки толкова се харесала на всички, че година по-късно била призната от международната фелиноложка асоциация. Бамбино са рядка порода котки и трудно се намират, заради което са доста скъпи. Те са много популярни заради симпатичния си външен вид и игривия си нрав. От мънчкина бамбино са наследили късите крачета, както и големите изправени уши. От котките сфинкс бамбино имат кожа, която не е покрита с козина, и голяма част от тях са с бебешко розов цвят.

Стандарт на бамбино

Котките бамбино тежат от 2 до 4 килограма. Въпреки че котките бамбино нямат козина, тялото им е покрито с много къс фин пух. Кожата им е набръчкана и варира от светло розово през сиво до тъмно кафяво. Котките бамбино имат много добре развита мускулатура. Шията на бамбино е много дълга и мускулеста. Главата, опашката и тялото не се различават от тези на котките с нормално развити крайници. Но поради късите крака на котките бамбино те изглеждат много смешно - като котешки вариант на дакели, при това без козина.

Заради липсата на козина ушите им, които са с нормален размер, изглеждат огромни. Тялото на котката бамбино е с леко издадено настрани коремче, от което на пръв поглед може да се каже, че котката току-що се е наяла доста добре. Главата е с издължена форма и ясно изразени скули. Очите са разположени доста далече едно от друго. Те са големи, леко са дръпнати на горе и имат форма, която прилича на лимон. Очите на котката бамбино могат да са зелени или жълтеникави. Срещат се и котки бамбино с ярко сини очи. Опашката е дълга и в края ѝ има снопче косми.

Грижи за бамбино

Котките бамбино имат нужда с тях да се играе много, тъй като са много игриви и страдат, ако не им се обръща внимание. Набръчканата им кожа има нужда от грижи, тъй като поради липсата на козина се натрупва мастен секрет, който кожата изработва. Затова котките бамбино трябва да се къпят веднъж седмично с шампоан за чувствителна кожа. Ако се пропуска редовното къпане, кожата на котката бамбино става много твърда и е възможно да се развият различни видове инфекции. Когато кожата на котката бамбино се поддържа, тя е мека като коприна на допир.

Котките бамбино трябва да се пазят от прегряване, както и от прекален студ. Затова в помещението, където живеят, трябва да се поддържа винаги умерена температура. Ако е по-студено от 23-24 градуса, котката бамбино няма да има нищо против да е облечена с някаква жилетка или елече. Котките бамбино са много привързани към хората, с които живеят, и искат постоянно да са близо до тях.

Те могат да седят с часове в скута на стопанина си или да лежат до него на дивана. Освен това котките бамбино обичат да се разхождат навън и е добре, ако можете да осигурите на любимеца си разходка със специален нагръдник. Заради късите си крачета котките бамбино не могат да достигнат до високи места, но ако все пак успеят да го направят с помощта на ноктите си, е добре внимателно да се свалят от там, тъй като има риск при падането да се наранят.

Котка Бамбино

Обучение на бамбино

Котките бамбино са много умни и с лекота разбират какво се иска от тях. Ако обучението на бамбино започне, още докато котето е много малко, то може да се научи да изпълнява различни команди. Въпреки това е възможно бамбино да прояви инат, за да покаже, че може да доминира над стопанина си. Затова е добре да се покаже на бамбино още когато е малко котенце, че е добре да слуша стопанина си, и послушанието и изпълнението на команди да се поощрява с похвала и лакомство.

Хранене на бамбино

Котките бамбино са склонни към измръзване и организмът им има нужда от висококалорична храна. Затова котките от тази порода трябва да се хранят само с храни от висок клас или със специални храни с повишено количество протеини. Котките бамбино имат много по-бърза обмяна на веществата в сравнение с други породи. Затова те имат нужда от хранене няколко пъти дневно, за да могат да имат достатъчно енергия.

Котката бамбино може да се храни и с натурални продукти. Препоръчва се телешко и пилешко месо, пилешки и телешки дроб, сварени овесени ядки, сварен ориз, сурови и сварени зеленчуци, жълтъци от твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара. Веднъж седмично котката бамбино може да се храни с обезкостена сварена риба. Допустимо е да се дават на котката бамбино малки сварени морски хрущяли.

Заболявания на бамбино

Въпреки че са се появили от кръстосване на две породи, котките бамбино са изключително издържливи и не страдат от много заболявания. Въпреки това обаче е възможно те страдат от различни проблеми с крайниците, тъй като крачетата им са твърде къси, а тялото им е издължено. Има опасност бамбино да има проблеми с гръбнака, който е удължен като при дакела.

Котките бамбино могат да имат проблеми с мускулатурата. Бамбино имат твърде нежна кожа и никаква защита от студ, затова лесно могат да измръзнат. Същото важи и за прегряването, защото те нямат механизъм за охлаждане. Котките бамбино могат да страдат от различни кожни заболявания, тъй като кожата им е много слабо защитена. Котките бамбино могат да страдат също така от кардиомиопатия - заболяване на сърцето, което може да се окаже фатално за котките.

Любопитни факти за бамбино

Преди да се появи официално породата, е имало случаи на кръстоски между сфинкс и мънчкин, но първоначално селекционерите толкова се стресирали от вида на новородените котета, че не посмели да ги задържат.

Женската котка бамбино може да роди както късокраки котета, които съответстват на стандарта на породата, така и котета с дълги крайници.

Интересен факт е, че любимата поза на котките от породата бамбино е да седят на задните си лапи, а предните да държат отпред леко сгънати - така те приличат на сурикати.

Котките от породата бамбино са доста скъпи. Цената им може да достигне над 4000 долара, ако животното е с доказано родословно дърво.

Котките бамбино са много любопитни. Характерът им остава като на малки котенца през целия им живот.

Женските котки бамбино са много грижовни. При нужда те осиновяват без проблем чужди котенца. Има случаи, в които котка бамбино е осиновявала малки плъхчета, останали без майка.

Бамбино е котка-джудже. Породите котки-джуджета са все по-популярни напоследък, тъй като са много подходящи за отглеждане в малки жилища.

Котките бамбино много обичат да пътуват в компанията на стопаните си. Те с лекота понасят пътуването с всеки вид транспорт. За разлика от други породи котки бамбино са много доверчиви и социални. Те много обичат да се срещат с нови хора и да посещават нови места. Котките бамбино се разбират добре с други домашни животни и лесно се сприятеляват с непознати котки и дори с кучета. Те са перфектни за семейства с деца, тъй като много обичат да играят с хлапета и се включват и в най-лудите им приключения.

Недостатъци на бамбино

Тъй като винаги им е леко хладно, котките бамбино предпочитат да събират топлина от слънчевите лъчи или в близост до отоплителни уреди. От прегряването обаче котките бамбино могат да получат сериозни увреждания на кожата. В особено тежки случаи котката бамбино може да изпадне в шок от топлинен удар. Котките бамбино са склонни към преяждане и е много трудно да се прецени как точно да се храни такъв домашен любимец, за да не е гладен, но и да не е преял.

Някои стопани на котки бамбино се оплакват, че любимците им ги преследват навсякъде и не могат да мръднат и сантиметър, без бамбино да е до тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати