miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Колор-Пойнт (CLP)

Колор-Пойнт (CLP)

Нина НордНина Норд
Джедай
226132
Колор-пойнт персийски
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Персийският колор-пойнт е порода котки, която е била специално създадена рез 50-те години на миналия век. Идеята на селекционерите е била да създадат пухкава сиамска котка.

История на персийски колор-пойнт

Работата по усъвършенстването на породата е била много трудна, защото селекционерите са се сблъскали с проблема на устойчивото оцветяване на по-тъмните участъци на козината. Хималайският ген, който носят котките от породата персийски колор-пойнт, е наречен така на името на хималайския заек, който е известен с козината си на тъмни петна. Затова са били кръстосвани персийски котки и сиамски котки, за да може да се постигне плюшена структура на козината при оцветяване, характерно за сиамските котки. След над 20 години работа селекционерите най-после постигнали успех. Заради кръстосването на котки от едни и същи семейства с цел постигането на трайно оцветяване персийският колор-пойнт страда от генетично обусловени заболявания.

Стандарт на персийски колор-пойнт

Персийският колор-пойнт има масивно тяло с пухкава козина. Крайниците са къси, от което котката изглежда сравнително ниска. Муцуната на персийския колор-пойнт може да изглежда различно при различните екземпляри и за хора, които не са специалисти, две котки от тази порода могат да бъдат сметнати за представители на различни породи. Част от представителите на породата персийски колор-пойнт са със сплескани муцуни, което е характерно за персийските котки.

Другите са с така наречените кукленски муцунки, които са хармонични като при сиамките и са леко издължени напред. При персийския колор-пойнт, който е със сплескана муцуна, очите са разположени почти на една линия с носа. Персийският колор-пойнт е с огромни кръгли очи, които сини на цвят. Понякога е възможно очите да са светлозелени. Оцветяването на персийския колор-пойнт варира в много цветове, но винаги има потъмняване на козината на ушите, лапите, муцуната и опашката. Козината на тези места рязко контрастира с основния цвят на персийския колор-пойнт. Напомня на хималайска котка.

Срещат се не само кремави котки от породата персийски колор-пойнт с тъмно оцветяване в кафеникав нюанс, но съществува също така и сребристо оцветяване с почти черни петна. Обикновено кремавите или златистите представители на породата персийски колор-пойнт са с тъмно шоколадови петна. Възможно е също така оцветяването на тъмните петна да е в червеникав нюанс. Допустими са и петна, които са таби - известни сред неспециалистите като тигрови. Съществува и персийски колор-пойнт, който е светло шоколадов, с тъмно кафяви лапи, опашка, уши и муцуна. Сред най-рядко срещаните са така наречените костенуркови представители на породата колор-пойнт, които имат петна с шарки, подобни на тези на корубата на костенурките.

Персийски колор-пойнт

Грижи за персийски колор-пойнт

Не е необходимо да сресвате козината на персийския колор-пойнт всеки ден, за да изглежда пухкава, но все пак е необходимо да го правите поне два пъти седмично. Сресването на козината на персийския колор-пойнт се прави с метален гребен, за да се премахнат мъртвите косъмчета и по този начин да се предотврати поглъщането им от котката по време на облизване на козината. Редовното разресване стимулира растежа на козината. Ако искате вашият персийски колор-пойнт да бъде с много гъста козина, трябва да го къпете веднъж седмично в продължение на половин година.

Това обаче се прави не по-рано от момента, в който котката е навършила четири месеца. Много е важно да къпете вашия персийски колор-пойнт по време на смяна на козината, за да не се пълни стомахът му с косми, които е облизал по време на облизването на козината. При къпането се препоръчва да се изплакне обилно с вода, след това да се използва шампоан, да се отмие, а след това да се използва балсам за обем на козината. Той се нанася, оставя се за 2 минути върху козината и се изплаква. След това влагата от козината на котката се попива със сухи кърпи и накрая се изсушава със сешоар.

Препоръчва се сушенето да става, докато котката е в скута на стопанина си, за да бъде козината пухкава. Струята на въздух от сешоара трябва да е насочена от опашката към главата, тоест срещу растежа на козината, и в същото време да се разресва с метален гребен по посока срещу растежа на козината. Препоръчва се след като козината е почти суха, да се напръска със специален антистатичен спрей за котешка козина, след което да се изсуши окончателно. Изсушаването на козината на персийския колор-пойнт е почти два пъти по-дълго от изсушаването на козината на персийските котки. Това се дължи на гъстия долен слой козина, която има персийският колор-пойнт.

Добре е да почиствате очите на персийския колор-пойнт, за да не се образуват грозни петна около тях. Добре е също така да преглеждате ушите на персийския колор-пойнт, за да бъдат винаги чисти. По този начин ще ги предпазите от различни видове инфекции. Персийският колор-пойнт е спокойна котка, затова е подходяща за семейства с малки деца. Необходимо е да осигурите на персийския колор-пойнт място за катерене, защото той много обича да наблюдава всички отвисоко.

Обучение на персийски колор-пойнт

Персийският колор-пойнт е много умно животно и лесно разбира какво му е разрешено и какво му е забранено. Въпреки това котката от тази порода може да се опита да игнорира забраните на стопанина си, за да разбере докъде се простират границите на неговото търпение.

Хранене на персийски колор-пойнт

Препоръчва се персийският колор-пойнт да се храни със суха храна в комбинация с пастетчета от висок клас. Ако искате да храните вашия колор-пойнт с натурални продукти, се препоръчва да използвате за това телешко или пилешко месо, сварено или изпечено и след това накълцано на много дребно. Може също така да давате на котката от породата персийски колор-пойнт твърдо сварени яйца, рядко - пилешки дробчета или сърчица, зеленчуци и зърнени храни.

Колор-пойнт

Препоръчва се да добавяте витамини и минерали в храната на персийския колор-пойнт, за да бъде козината му винаги пухкава и красива. Не се препоръчва да храните персийския колор-пойнт с евтина готова котешка храна, тъй като някои от тези храни представляват предимно баластни вещества. Те напълват стомаха на котката, но могат да предизвикат проблеми с храносмилането. Не трябва да храните персийския колор-пойнт със сладки, прекалено солени и мазни храни. Не се препоръчва персийският колор-пойнт да бъде хранен със свинско месо и с риба.

Заболявания на персийски колор-пойнт

Заради сравнително късите си крайници персийският колор-пойнт скача много по-трудно, отколкото другите породи котки. Възможно е при скок котката да се нарани. Персийският колор-пойнт може да развие кожна астения - това е наследствена болест на съединителната тъкан, от която кожата става твърде тънка и лесно се напуква. За съжаление няма лечение за тази котешка болест. Персийският колор-пойнт е склонен към катаракта, но тя обикновено не се развива до степен, в която да увреди сериозно зрението.

Психогенната алопеция също е характерна за персийския колор пойнт. Това е прекомерно облизване и поглъщане на косми, което довежда в крайна сметка до изчезването на козината на котката. Обикновено това заболяване се развива при стрес от смяна на стопанина или на мястото, където котката е свикнала да живее. Тази болест се лекува предимно с антидепресанти, които да успокоят котката, но лечението се провежда под надзора на ветеринарен лекар.

Любопитни факти за персийски колор-пойнт

Котките от породата персийски колор-пойнт са толкова любвеобилни, че понякога могат да изпаднат в депресия, ако стопанинът им откаже да ги прегърне и гали. Това може да доведе дори до отказ от храна за продължително време и сериозно да увреди здравето на животното.

Недостатъци на персийски колор-пойнт

Котките от породата персийски колор-пойнт се привързват силно към стопанина си и го следват навсякъде като куче. Каквото и да правите, те ще се катерят върху вас, защото ще си мислят, че по този начин ви помагат да си свършите работата по-добре. Те ще настояват да спят в леглото ви и ще се обидят, ако не им го позволите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest