miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Екзотична Котка (EXO)

Екзотична Котка (EXO)

Нина НордНина Норд
Джедай
22690
Екзотична котка (EXO)
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
17.60 лв.
Виж ››

Екзотичната котка е изкуствено създадена порода котки, която се е появила през 60-те години на миналия век в САЩ. За създаването на породата екзотична котка са кръстосвани персийки с американски късокосмести котки.

История на екзотична котка

Историята на създаването на породата екзотична котка стартира със задачите, които си поставили американски селекционери през миналия век. Те искали да направят американската късокосместа котка по-красива и да се разнообрази оцветяването ѝ. Първите участници в работата по създаването на породата екзотична котка станали персийски котки със сребриста козина. Според селекционерите това щяло да даде резултат и да се получи американска късокосместа котка със зелени очи и различни видове оцветяване на козината.

Освен това идеята била персийските котки да дарят по-тежката си костна конструкция на котките от новата порода, тъй като американските късокосмести котки са много с много по-лека костна система. Но още първото котило учудило селекционерите - родили се котета с дебели къси лапи, мила муцунка и къса гъста козина. За съжаление те наследили много здравословни проблеми, от които страдат персийските котки. Новите котки изобщо не приличали на американската късокосместа котка, но нямало как да не се харесат на селекционерите, защото били много красиви.

За да се разнообрази оцветяването на козината на породата, продължило кръстосването с различни породи - руска синя котка и бирманска котка. Благодарение на това са се получили късокосмести котки с различни видове оцветяване. През 1966 година е установен стандартът и името на породата екзотична котка, която първоначално се е наричала късокосместа персийска котка.

Стандарт на екзотична котка

Главата на екзотичната котка е със среден размер и е с кръгла форма. Муцуната е леко сплескана като на персийската котка. Очите са големи, намират се на разстояние едно от друго и са много изразителни. Те са жълти или сини на цвят. Нослето е чипо, ушите са малки и са насочени надолу. Тялото на екзотичната котка е средно по размер, с мощна костна система и мускули, които не изпъкват особено. Крайниците са къси, с големи кръгли лапи. Раменете на екзотичната котка са широки, гръдният ѝ кош е добре развит. Ако погледнете на екзотичната котка отстрани, тялото ѝ напомня по форма на квадрат.

Опашката на екзотичната котка не е много голяма и се стеснява към края си. Козината е къса и мека като кадифе, под основния слой има по-къс слой козина. Ако човек не е наясно със съществуването на породата екзотична котка, ще помисли, че пред него стои добре подстригана персийска котка. Екзотичната котка тежи от 4 до 7 килограма. Оцветяването на козината на екзотичната котка е различно при различните екземпляри. Екзотичната котка може да е едноцветна, двуцветна и дори трицветна, като са допустими петна с различна големина. Съществуват около 40 варианта на оцветяване на козината на екзотичната котка.

Грижи за екзотична котка

Екзотичната котка е известна като персийка за мързеливи, защото прилича на персийска котка, но козината ѝ изисква много по-малко грижи в сравнение с грижите за козината на персийските котки. Екзотичната котка има доброжелателен и спокоен характер. Основното, което ги отличава от флегматичните персийски котки, е тяхната любознателност. Екзотичната котка е нежна, внимателна и е създадена за перфектен домашен любимец. Това е животно, което е добро и мило, но никога не натрапва присъствието си и е много възпитано.

Екзотична котка

Екзотичната котка очаква одобрението на стопанина си, за да се качи в скута му. Екзотичната котка се привързва много силно към стопанина си и изпитва постоянно нужда от контакт с него. Тя е готова да отиде навсякъде, само и само да е постоянно със собственика си. Често предаността и лоялността на екзотичната котка се сравнява с тази на кучето.

Липсата на дългата козина, характерна за персийските котки, прави грижите за екзотичната котка много по-лесни. Необходимо е веднъж седмично да разресвате козината на екзотичната котка с четка, за да се отстранят излишните мъртви косъмчета и да се направи масаж на кожата на животното. Веднъж на два месеца може да къпете екзотичната котка, а веднъж седмично е добре да режете ноктите ѝ. След къпане екзотичната котка трябва да се изсуши със сешоар, тъй като долният слой козина задържа влага за дълго време. Редовно трябва да избърсвате с памуче очите на екзотичната котка, тъй като са склонни към сълзене.

Препоръчва се да чистите зъбите на котката с марля, която намотавате на пръста си, но преди това сте потопили в разтвор на сода за хляб и сол във вода. Добре е след като котката свикне с чистенето на зъбите, да се използва специална паста за зъби, произведена за котки. Препоръчва се чистенето на зъбите да става един път седмично. Веднъж на три седмици е добре да се почистят ушите на екзотичната котка с парченце памук, за да се отстранят нечистотиите. Не се препоръчва бъркането с клечки за уши в ушния канал на екзотичната котка.

Но основната грижа за екзотичната котка си остава вниманието, което тя постоянно изисква от стопанина си. Ако екзотичната котка не получава достатъчно внимание и любов, тя изпада в депресия и дори може да откаже да се храни и да умре.

Обучение на екзотична котка

Екзотичната котка е много умно животно и лесно ще разбере какво се разрешава да прави в дома на стопанина си и какво не. Ако обучението започне още от периода, в който екзотичната котка е малко котенце, резултатът ще е перфектен домашен любимец. Добре е да покажете на екзотичната котка кое е нейното място в дома ви, макар че най-вероятно тя ще предпочете да ви следва навсякъде, където ходите из жилището си, и най-вероятно ще се опита да спи в леглото ви.

Хранене на екзотична котка

Екзотичната котка се чувства най-добре, ако се храни три пъти дневно. Препоръчва се да се използват храни от премиум клас, тъй като те са разработени специално за породисти котки и им осигуряват необходимите елементи, за да бъде козината им винаги лъскава и да нямат проблеми с храносмилането. Може да се добавят специални препарати в менюто, които спомагат за изхвърлянето на топките с косми от стомаха на екзотичната котка. Не се препоръчва екзотичната котка да се храни с натурални продукти, но те може да се използват като допълнение към менюто ѝ. Допустимо е да се дава кисело мляко, сварено или печено месо и черен дроб. Екзотичната котка трябва да има винаги вода на разположение и тя да се сменя два пъти дневно.

Дроб

Заболявания на екзотична котка

Екзотичната котка, която всъщност представлява персийска котка с къса козина, има сходни на персийката генетични заболявания, от които може да страда. Това са проблеми с дишането, стесняване или непроходимост на слъзния канал, засилено отделяне на сълзи, различни видове стоматологични заболявания. Също така екзотичната котка може да страда от поликистоза на бъбреците, изместване на долната челюст, както и от хипертрофична кардиомиопатия. Това е най-разпространената болест на сърцето при котките, която е причина за внезапна смърт в сравнително млада възраст.

Любопитни факти за екзотична котка

Един от най-популярните представители на породата екзотична котка е японската котка Снупи. Тя е изключително популярна в Интернет и има огромно количество фенове, които с нетърпение чакат появата на нови снимки или видеоклипове на Снупи, който почти винаги е с аксесоари и атрактивни бижута.

Недостатъци на екзотична котка

Сред недостатъците на екзотичната котка е фактът, че тя има сериозни затруднения с дишането, които са причинени от сплескания ѝ нос. Някои стопани може да се подразнят от това, че по време на сън котката може да хърка. При екзотичната котка може да има деформация на челюстта, което да доведе до проблеми с храненето. Сълзенето на очите може да се окаже проблем за стопаните, които не се сещат да почистват очите на котката си всеки ден. Ако не се почистват сълзите, които се отделят от слъзния канал на очите на екзотичната котка, се получават грозни петна около очите, които трудно се отстраняват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Кики
Кики
13.03.2015 16:33
Много ми харесва първата снимка на котка :)
0
0
Mariana
Mariana
13.03.2015 16:32
Въобще не се доверявайте на миловидните им муцунки. Хора, прочетете книгата - Как да познаете, че котката ви планира за ви убие!
0
0