miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Опасности за котката у дома

Опасности за котката у дома

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54895
Опасности за котката у дома
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Когато решите, че домашният ви любимец ще е едно пухкаво и игриво коте, освен начините да опазите дома си от него, трябва да съумеете да опазите и котката от опасностите, които жилището крие. А апартаментът със сигурност не е лишен от тях.

Една от опасностите за котката в дома са електрически контакти. Има опасност любопитното животинче да опита да пъхне лапичките си в контакта. Поради това разклонителите трябва да се преместят на място, до което котката не може да достигне. Друго решение са пластмасови приставки за запълване на контакта. Те са предназначени за защита на малки деца, но вършат работа и при котка.

Сред опасните неща за котката у дома са и стайни растения. Саксиите разкрасяват и освежават, но могат и да вредят на вашата котка. Тя се нуждае от фибри, които често се набавят чрез пасене на трева. Когато животното е навън, то има достъп до всякакви растение и бързо се ориентира кои служат за ядене и кои за повръщане.

В дома обаче то има ограничена флора и със сигурност ще посегне на саксиите. За да предпазите котката от отравяния, най-добре се запознайте с това кои растения са безопасни и кои - не. Най-добре е да осигурете на котето собствена саксия с трева за ядене.

Друг проблем, свързан със саксиите, е това, че котката рови в саксиите. Веднъж придобит, този навик се повтаря ежедневно. Решението е лесно – просто покрийте пръстта с чакъл, по-дребни и дори по едри камъни. Ако котката ходи до тоалетна в тази пръст, значи нещо не е наред с котешката ѝ тоалетна.

Препаратите, които използвате за да почиствате дома си, са изключително опасни за котката. Те трябва да се съхраняват в шкаф, до който нямат досег нито децата, нито котките. Някои от съставките могат да се харесат на котката и тя да се натрови.

Контакт

Освен това сред почистващи препарати за килими и паркети има и токсични за котките. Веднъж използвани, те могат да се полепят по лапичките на котето и да се погълнат при лизането на лапичките. Повечето спрейове за насекоми също не са безопасни.

От котките, както при децата, трябва да се държат надалеч всякакви остри предмети, като ножове, вилици и други, с които по невнимание могат да се наранят. Това е важна част от обезопасяването на дома за котката. Когато имате котка в дома, винаги проверявайте дали не е в пералнята или сушилнята, преди да я пуснете. Внимавайте - животното надали ще издържи пълната програма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest