miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Какво трябва да знаете за котешкото зрение

Какво трябва да знаете за котешкото зрение

Котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Котките и тяхното перфектно зрение са пословични. Подобно на хората, зрението е много важен елемент, що се отнася до процесите на общуване и при животните.

Така например, когато котката се втренчи в някой, това е изключително недружелюбен жест. Чрез него тя изразява своите враждебни намерения. Втренчвайки се в противника си, тя се стреми да го разгадае. Когато две котки се гледат по този начин, те претеглят всички плюсове и минуси в ситуацията и се надяват да разрешат спора помежду си.

Една котка винаги усеща, когато някой се е втренчил в нея. Тя моментално вдига очи, като прекъсва това, което е вършила до момента. И въпреки че след това отново може да се захване с прекъснатото занимание, тя вече е нащрек, до момента в който наблюдателят не отмести погледа си.

За котките най-типично е състоянието сън с отворени очи. Те могат с часове да седят кротки в пространството с нефокусиран, зареян поглед. По този начин котката получава информация чрез периферното си зрение. За разлика от хората, тя не разчита толкова на централния поглед и предпочита страничния обзор, ако не ѝ се налага да фиксира погледа си на движещ се обект.

Очите на котката са най-добрият показател за нейното настроение. Разширените и присвити очи могат да са индикатор за гняв, интерес или страх. Зениците и техният размер пък се променят не само от количеството светлина, а и от емоционалното състояние на животното. Те се разширяват от страх, възбуда или прилив на радост и приятелски отношения.

котета

Освен това, когато котката е доволна и спокойна, зениците може да бъдат разширени или стеснени. Спокойната котка се познава по леко присвитите очи, които често примижват удовлетворено. Това е обратното на втренчения агресивен поглед, предизвикващ силно безпокойство у нея.

Когато котката е изплашена, зениците ѝ са разширени дотолкова, че могат да заемат цялата площ на окото. Когато пък са стеснени до минимум, то котето със сигурност е много сърдито и уверено в себе си. Състоянията, които варират между двете крайности, са индикатор за много междинни стойности в зависимост от степента на уплахата, яростта, възбудата или осветеността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати