Колко често да храня котката?

Котки

Котките са предпочитани домашни любимци. Те са красиви, изпълват дома с живот, а мъркането им е всепризнато средство за успокояване на стопанина им след напрегнатия работен ден. Въпреки че са относително самостоятелни и доста своенравни, котките се нуждаят от всеотдайни грижи. Едно от най-важните условия, за да имате здрава и енергична котка, е правилното хранене и по-точно честота на храненията.

На първо място е времето за хранене на домашния ви любимец. Най- добре е котката да се храни два пъти дневно – сутрин и вечер. Хранете котката по едно и също време, към което тя да привикне. Не трябва да ѝ давате храна извън това време, колкото и да ви се подмазва.

Не се придържайте към това правило, ако отглеждате малко коте. То има нужда от много повече калории, за да расте и да се развива правилно, но има малко стомахче и затова трябва да го оставяте да се храни толкова често, колкото иска и със специална храна за подрастващи.

Според някои ветеринари малките котета трябва да се хранят три или четири пъти на ден. Котето достига зрялост на една година и дотогава постепенно трябва премине към храна за възрастни котки, която да приема на две хранения.

По време на бременността и кърменето котката също трябва да се храни по-често. Препоръчват се четири хранения през деня, тъй като обемът на котешкия стомах намалява заради растящите в утробата ѝ бебета. По време на кърменето котката се нуждае от по-калорична храна, до която да има постоянен достъп. В тези периоди е добре да ѝ оставяте храна дори и нощем.

Изключение от правилото за две хранения на ден се прави и в случаите, когато котката страда от някакво заболяване. Например, ако любимката ви е болна от диабет, честотата на храненията ѝ ще бъде съобразена с приема на инсулин. В случай на заболяване ветеринарният ви лекар ще ви помогне да изготвите специален режим на хранене на котката, съобразен със здравословното ѝ състояние и лечението ѝ.

Като цяло котките са лакоми и съответно са предразположени към затлъстяване. Вие трябва да се погрижите за обуздаването на апетита на любимеца си. Ако котката ви е лакома, трябва да ограничите количеството и калориите в храната ѝ, но запазете двете хранения – закуска и вечеря.

Според някои специалисти на котките, които не проявяват лакомия, може да се осигури целодневен достъп до храна, но това не е приемливо от хигиенна гледна точка, а и разваля и малкото дисциплина, която са способни да понесат мъркащите красавици.

Независимо в каква възраст или състояние е котката ви, трябва да ѝ осигурите достатъчно количество прясна вода. Котките изпитват жажда по-рядко от кучетата и грижа на стопанина е да подсеща мъркащата си любимка да пие вода.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати