miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»От какви болести страдат котките

От какви болести страдат котките

МаринаМарина
Джедай
6
Котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Котките, както всички живи същества страдат от редица заболявания. Най-често срещаните са повръщането, което може да се дължи на много и различни причини.

Като начало рисков фактор може да бъде яденето на развалена храна, налична инфекция, заболяване на пикочните пътища, диабет и други. Проблемите възникват в момента, когато позивите за уриниране са чести и котето започва да се дехидратира. При това положение препоръките са посещение при ветеринарния лекар, който да определи причината за това състояние.

Котките страдат често и от заболявания на долните пикочни пътища. Изчислено е, че близо 3 % от тях са преминали през това състояние. Установено е още, че проблемът се среща по-често при мъжки или женски котета с наднормено тегло. Също стрес, изживян от това малко животинче, може да отключи това заболяване.

Симптомите, които могат да насочат вниманието към проблем с пикочните пътища, са откриване на кръв в урината, както и затруднено уриниране. Наблюдават се и дехидратация, депресия, липса на апетит, повръщане. Често се случва и котето да започне на пишка на необичайни за него места и да изпитва болка по време на отделянето на урината.

Тук е задължително посещението на специалист, защото проблемите, възникващи след невъзможност за уриниране, са големи и сериозни.

Колор пойнт

Бълхите са също често срещани при повечето от домашните любимци. Те сравнително лесно се откриват като малки черни точки върху кожата на котето. При това състояние се наблюдава обилно чесане, стигайки се до червена и раздразнена кожа, опадане на козината, както и инфекции. Лошото е, че тези малки черни гадинки могат да съжителстват с Вашата котка дори година, заради което са важни навременните мерки.

При котетата се срещат сравнително често и глистите. Симптомите понякога са трудно забележими, но може да се наблюдават и повръщане, както и загуба на тегло. По тази причина съветите са периодично да се обръща внимание на изпражненията на любимеца, за да се избегне дискомфортът на котката.

Диарията е проблем, който не се среща само при хората. Причината котката да има такова неразположение е отново похапването на развален храна, алергични реакции, инфекции, заболявания на черния дроб или злокачествени такива.

Важно е да ѝ се дава много вода, за да не се стигне до обезводняване. Храненето е хубаво да се ограничи и през следващия половин ден, а може и за 24 часа да се остави гладна. При нужда трябва и консултация със специалист.

Проблемите с очите на котката са също едни от по-често срещаните. Причина може да е глаукома, катаракта, травми, вирусни заболявания, възпаления и други. Видимите симптоми са сълзене на очите, присвиването им. Почистването трябва да става с влажен памучен тампон и преглед при ветеринаря.

Има и доказателства, че котките могат да страдат от болестта на Алцхаймер, деменция, сърдечни болести, цьолиакия и редица други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати