miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Да отглеждаме заедно котка и куче

Да отглеждаме заедно котка и куче

Котка и куче

Котките и кучетата имат различни навици, активни са през различно време от денонощието и т.н. – това обаче съвсем не означава, че не можете да отглеждате животните заедно.

Ако котката и кучето ви са достатъчно малки (коте под 6 месеца и куче под година), лесно ще свикнат с навиците на другия. Освен това, когато са толкова малки, не са имали неприятен опит с животно от друг вид – тоест са напълно непредубедени.

Разбира се, може да гледате котка и куче и на по-голяма възраст, но ще бъде по-лесно, ако ги съберете, докато са малки. Ако пораснат заедно двете животинки, ще приемат взаимната си компания.

Каква е важно, за да ги отглеждате заедно?

През първите няколко месеца ще трябва да ги наблюдавате по-внимателно и да им отделяте доста време. Възможно е кучето, тъй като е все пак по-силно, неволно да нарани мъркащия си приятел.

В случай че вече имате едното от двете животни и то е възрастно, помислете добре дали да вземате още едно от друг вид. Поинтересувайте се каква порода куче може да се съвмести с вече възрастната котка.

Ако имате куче, хубаво е да не вземате котка от улицата. Основната причина е, че котката вече има някакви преживявания с кучета и би се привързало изключително трудно към кучето.

Всъщност по-лесно би било, ако имате възрастно куче и си вземете котка – вероятността кучето да свикне с мъркащия любимец е голяма. Обратната ситуация обаче е по-деликатна. Основната причина е в това, че котките се чувстват господари на дома, в който живеят и подобна промяна няма да им се понрави.

Ако все пак сте решени, че ще се справите, трябва да се въоръжите с търпение. Хубаво е да има някаква неутрална територия в дома ви – място, което се посещава и от двете животинки. По време на срещите между двата любимеца, кучето трябва да е на каишка, а изходът от т.нар. неутрална територия да бъде затворен.

Хубаво е да отделите на котката някакво място, в което кучето няма достъп – място, където мъркащият любимец може да се оттегли, когато компанията на кучето стане непоносима. Кучетата не се нуждаят от подобен кът – в по-голямата част от случаите кучетата нямат притеснения от котките, така че подобно усамотение е излишно.

За да се получи сприятеляването по-бързо, позволете на любимците си взаимно да подушат миризмата си – знаете, че животните имат силно обоняние и миризмата е основа на общуването им.

Донесете и на двете животни предмет, който има миризмата на другия любимец – оставете го някъде на достъпно място да бъде подушен и разучен. След няколко дена опитайте да погалите съответния любимец с предмета на другото домашно животно.

Особено важно е през периода на адаптация да обръщате внимание и на двете животинки и да им давате достатъчно любов – не си позволявайте да пренебрегвате един от двамата любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати