miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на котка рагамъфин

Хранене на котка рагамъфин

Хранене на котка рагамъфин

Искате ли да имате мъркащ домашен любимец с характер, подобен на малкото дете с постоянната му нужда от внимание и гушкане? Тогава правилния избор е котка рагамъфин. Тя ще изисква постоянно общуване, грижи и любов, а от своя страна ще отвърне с добронамереност, любвеобилност и мирен нрав.

Знаем, че котката е ловец, подобно на роднините си от дивата природа, но при рагамъфина тези качества напълно са изчезнали. Затова котето от тази порода не е в състояние да си осигури само храната, напълно е изгубило ловните си инстинкти. Добре е породистото любвеобилно топче да бъде единствен домашен питомец, обграден от грижите на семейството, но когато се осигури възможно най-добрата и балансирана котешка диета.

Спокойното по природа мъркащо създание има склонност към напълняване, така че менюто на рагамъфина не бива в никой случай да бъдат прекомерно голямо. Възможностите за хранене са както при всички породи - готови фабрично произведени храни от премиум клас или домашно сготвена храна, подсилена с витамините, минералите и всички полезни вещества, необходими за правилното развитие и доброто здраве на домашния питомец.

Тъй като рагамъфинът е едър представител на домашните котки, за здравината на големия му скелет е добре да се добавя допълнително калций към храната. Балансираната и премислена диета ще осигури дългия живот на това уникално създание, което заслужава дълго да радва стопаните си.

Котка рагамъфин

При избор на натурални продукти, с които да се подготвя ежедневното меню на рагамъфина, е добре да се включат от месата агнешкото, телешкото, пуешкото и заешкото, тоест всички нетлъсти меса. Не са подходящи съответно свинското и овчето, както и патешкото и месото от гъска, тъй като са прекалено мазни.

Рагамъфинът се храни и с кисело мляко, сметана, но само ако е нискомаслена, извара, както и почистената морска риба, но ако не се прекалява с нея. Подходящите зеленчуци са морковите, зеленият фасул, а от варивата харесват ориза.

Тъй като тази порода се отличава с гъста и дълга козина, която много пада, често котето повръща топки косми, които е погълнало, грижейки се за тоалета си. За да бъде подпомогнато да ги изкара може да му се дава котешка трева, или лечебни гранули, които са обогатени със съставки, които разграждат космите в стомаха.

Като честота малкото котенце се храни 3-4 пъти дневно, а порасналият вече рагамъфин получава порция 2 пъти на ден. Достъпът до чиста и прясна вода трябва да бъде постоянен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати