miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Важни грижи за украински левкой

Важни грижи за украински левкой

Важни грижи за украински левкой

Едва от най-младите породи котки е украинският левкой. Породата започва да се разработва в Украйна преди 21 години, а първото котенце е налично през 2004 година.

Това е коте с без окосмяване, с голям брой гънки по кожата. Поради това, че е напълно голо, температурата на животното е доста висока. То наследява от родителите си - донският сфинкс и шотландската клепоуха котка добро здравословно състояние.

Проблем за тях представляват ниските температури и течението. Генетично са предразположени и към ставни заболявания и някои патологии.

От позицията на тези особености трябва да се има предвид, че грижите за украинския левкой са малко по-различни, отколкото за стандартната котка. Това е типичен домашен любимец, който се отглежда само в затворени помещения и не бива да се разхожда навън в студеното време. Котето е много чувствително към външните влияния заради високата си температура. Резките температурни промени лесно ще го разболеят.

Украинският левкой има нужда от специални грижи. Трябва да бъде добре защитен при слънчево време и сух въздух. Наранявания от различен тип са опасни за мъркащия любимец. Ноктите също трябва редовно да се режат, а очите му се мият с билкови отвари. Зъбите на котката се поддържат със специална паста. Къпането на писаната е добре да се прави редовно със специален шампоан.

Украински левкой

Самото животно не може да поддържа топлината си дълго, затова се нуждае от много енергия. Храната му трябва да се състои от по-големи порции и да се дава 4 пъти на ден. Задължително храненето се извършва с висок клас храни.

Сухата храна е подходяща не само заради състава си, но и заради профилактичната си роля за зъбите и венците. Ако котето ще се храни с естествена храна, менюто му трябва да се изготви много внимателно от диетолог.

Основен проблем на породата е нейната слабост и младост. Това означава, че екземплярите са малко и затова често се правят необмислени кръстоски с други котки. Поради това при отглеждане на украински левкой трябва да се проучи добре родословието му. Неизяснени въпроси около здравето на котките може да създадат проблеми, а ако домашният любимец се окаже с неизяснен произход, това може да създаде много трудности на собственика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати