miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на котка манчкин

Характер и поведение на котка манчкин

Характер и поведение на котка манчкин
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Котката от порода манчкин не могат да останат незабелязани. Те се открояват с късите си крачета и малки пухкави лапички, предизвикващи умиление сред любителите на мъркащи домашни любимци.

Нежната им симпатична външност има своето продължение в тяхното поведение. Късите им крачета им пречат да се катерят на високо, както правят всички други представители на вида, а това елиминира опасността от пакости и поражения от счупени предмети или пък задигане на храна от масата.

Не бива да се гледа обаче на манчкин като на слабо подвижно животно. Котачето от породата е също толкова активно и подвижно като останалите представители на вида, но само на долните нива в дома.

Поради особеностите на анатомията си те са изцяло зависими от човека. Чувстват се добре в апартамент и често заемат любимата поза на собствениците, сядайки на задните си крака с опора на опашката и спуснати предни крачета по тялото. Всички котки манчкин обичат тази поза, особено когато се опитват да изпросят котешко лакомство.

Тъй като животът им преминава изцяло на земята, те обичат да складират на разни скрити местенца свои съкровища, отмъкнати от стопаните. Това налага по-внимателна грижа за ценни и скъпи предмети.

По характер манчкин са дружелюбни и привързани членове на семейството, много са любопитни, отнасят се добре към непознати и се вписват идеално в семейства с малки деца, като обичат да играят с малчуганите.

Важна особеност на поведението на манчкин е чистотата. Чудатият манчкин редовно се грижи за своя тоалет, облизвайки козината си. Грижата за ноктите също е ежедневна при тази порода, затова е необходимо да има осигурена драскалка, за да не пострадат мебелите заради грижата за основното оръжие. Не бива да се пренебрегва този вроден инстинкт, нищо, че тази котка не е ловец поради особеностите си.

Манчкин

Заради факта, че животът на дребното коте преминава само на земята, е нужно да се осигурят повече котешки играчки, за да може пухкавото мъниче да се забавлява в отсъствие на стопаните. В домашна среда то с удоволствие се заседява в скута на своя стопанин.

Дружелюбно, активно и весело котенце е всеки представител на породата манчкин и неслучайно е много търсен за домашен любимец и като коте за апартамент.

Вижте също: Хранене на манчкин

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest