miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Заболявания при британска късокосместа котка

Заболявания при британска късокосместа котка

Заболявания при британската късокосместа котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Една от най-прекрасните породи котки е британската късокосместа. Това прекрасно създание за радост на любителите е здраво животно и живее дълго. Прогнозираната продължителност на живота им е от 14 до 20 години. Шведските застрахователни компании дават като средна продължителност на живота им 12, 5 години.

Грижата за домашната красавица е най-важното условие за опазване на здравето на британката и тя трябва да се извършва съобразно с известните слаби места в здравния статус на породата.

Британската късокосместа котка е носител на генетични заболявания и предразположеност към болести, засягащи венците, черния дроб, бъбреците, костите, кръвта. Срещат се болести на почти всички органи и системи.

Генетичните проблеми засягат сравнително малък брой британски котки и изискват внимателно проследяване, за да бъдат премахнати.

Иначе към болестите на британската късокосместа котка най-често срещани са:

- Наднормено тегло при котките. Британките са склонни към затлъстяване, а това е причина за множество болести и смърт в породата. Голяма е вероятността от котешки диабет при затлъстяване. Друга сериозна болест, следствие на завишено тегло и чернодробната липидоза.

- Заболяване на венците и зъбите на котето. От натрупаната плака котката получава зъбен камък и оттам се развива инфекция на венците и корените на зъбите.

- Бактериални и вирусни инфекции. Това са панлейкопенията, ринотрахеитът, вирусът на котешката левкемия, бяс и други, като превенцията за тях са ваксинациите.

Заболявания при британска късокосместа котка
Снимка: ToNic-Pics/ pixabay.com

- Инфекциите на пикочните пътища се срещат сравнително често и лесно се откриват, тъй като котките започват да изпускат урина на места извън определените им, с които са свикнали.

- Хемофилията е нарушение на кръвосъсирването, при което ранички по тялото вървят силно и обилно.

- Циститът, както хипертиориедизмът се срещат при котките също толкова често, както и при хората. Симптомите, както и причините наподобяват човешките и ако бъдат проследени навреме, лечението е по-бързо и качествено.

Котките много умело прикриват, че са болни, което прави ранното диагностициране доста трудно, почти невъзможно. Затова годишните прегледи при специалист са много важни, за да може да се предотвратят тежки последици от котешките заболявания или смърт на домашния любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати