Любопитни факти за отглеждането на кучета и котки

Любопитни факти за отглеждането на кучета и котки

Отглеждането на домашен любимец може да ви спаси от самотата и да разнообрази ежедневието ви. Но освен това води и да любопитни факти, свързани с кучетата, котките и техните стопани...

Добрите обръщения

Американско изследване показва, че когато се обръщаме с позитивни думи към кучетата си, това ги прави щастливи. Изследването е разгледало реакцията на палета при обръщението Добро момче! Оказва се, че то стимулира кучовците и ги кара да махат доволно с опашка.

Котката ви имитира

Проучване, публикувано в списание за ветеринарна медицина, разглежда как човешкото поведение повлиява това на домашните котки. Според анализа не само кучетата имитират човешко поведение, но и котките правят същото. 

По-нататък в изследването се посочва, че предимно домашни котки проявяват това поведение, докато бездомните котки най-вече имитират поведението на други „по-стари“ диви котки около тях. Как се държи собственикът на котката у дома, това решава как ще се държи и домашната котка. По принцип вашата котка ви имитира.

Стопаните на кучета са по-весели

Отглеждане на куче

Според други проучвания хората, които отглеждат кучета, са по-социални личности, в по-добра физическа форма са и се смеят повече. Те също така са по-активни персони и по-лесно сбъдват целите си.

По-малък шанс от алергия при децата

Текст, публикуван в Allergy and Clinical Immunology, разкрива, че наличието на домашен любимец у дома намалява шансовете на децата да развият алергии по-късно в живота - противно на общоприетото схващане, че децата развиват алергии, ако вкъщи има домашни любимци. 

Проучването сравнява примерни резултати от новородени бебета - с домашни любимци у дома, със същите участници година по-късно, които показват по-малка вероятност от алергии, в сравнение с деца, които нямат домашни любимци у дома.

Дете с куче

Подобрени социални умения при децата

Изследвания показват още, че децата, които имат трудности при общуване и проявяват симптоми на аутизъм и дефицит на вниманието, се справят много по-добре при контакт с връстници след терапии с животни и отглеждане на домашни любимци. Към животните терапевти спадат не само кучета и котки, но също така лами, алпака, кокошки, коне и др.

Всяко куче и котка може да остави огромна следа в живота ви и да бъде ваш най-добър приятел. И все пак не можем да не споменем най-предпочитаните породи при избор на домашен приятел. Това са голдън ретривър, немска овчарка, пинчер, персийска котка, британска котка, мейн куун.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати