miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката обича да ми се нахвърля?

Защо котката обича да ми се нахвърля?

Защо котката обича да ми се нахвърля?

Какво правите, когато котката ви смята, че най-интересното нещо в къщата сте вие - и не само като източник на храна и ласки, но и като гигантска котешка играчка? Ако изглежда, че котката ви ѝ харесва постоянно да ви дебне зад дивана, чакайки да минете, за да ви се нахвърли, то сигурно ще се запитате дали е нормално това поведение.

Краткият отговор е - да, нормално е. Най-честите причини котките да се нахвърлят на стопаните си е като покана за игра и внимание. Обикновено домашните любимци, които проявяват това поведение, често се крият зад ъгъла или зад някоя мебел и изведнъж скачат към краката на собственика си. Възможно е в тази си игра котката да ви забие нокти или само леко да ви удари с лапичка и да избяга.

Ако котката забие нокти, съществува по-голям риск от нараняване, защото в същото време тя може да започне да хапе или да рита със задните си крачета. Това е съвсем нормално поведение на котките, така че няма нищо плашещо. Не забравяйте, че котките имат дебела козина и отпусната кожа, докато хората са с по-тънка, стегната кожа. Когато котките се заиграят с нас, ние сме изложени на по-голям риск от нараняване по тази причина, а не защото котката ни е злонамерена.

Понякога, ако котката се нахвърли на собственика си, той вика или я подгонва. В този случай котките научават, че когато се нахвърлят върху вас, вие им обръщате повече внимание, което на тях им харесва. Т.е. вашите реакции при нападението се превръщат в забавна игра за четириногия ви приятел.

Защо котката се нахвърля

В някои ситуации котката може да се нахвърли върху стопанина, когато е развълнувана и основната причина за това обикновено са чужди хора или животни в територията ѝ. Например, ако домашният ви любимец види съседската котка да минава през двора, той може да се разстрои. Тъй като котката ви не може да излезе и да подгони съседската котка, тя може да пренасочи агресията си към най-близкото живо същество, което обикновено сте вие.

Някои котки също така могат да реагират по този начин при резки движения от страна на собственика си. Когато стопанина стои мирно, котката е спокойна, но когато той се раздвижи, например започне да чисти или готви, котката може да се развълнува и да му се нахвърли.

Ако това поведение от страна на вашата котка е зачестило в последно време, е най-добре да я заведете на ветеринарен лекар, за да я прегледа. Така той може да изключи здравословни проблеми от списъка с причини за това поведение. Ако честото ѝ нахвърляне води до множество наранявания за вас и искате да ограничите нападенията, може да попитате за идеи, с които да пренасочите игривостта ѝ. Друг вариант е да се консултирате със сертифициран бихевиорист на животни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати