Защо котката драска мебелите у дома?

Защо котката драска мебелите у дома

Причините, поради които котките драскат мебели в дома, могат да бъдат различни.

Драскането на котката е добра форма за упражнения на мускулите за тях. Те успяват да разтегнат телата си и да удължат и приберат ноктите си веднага след това. Движенията при драскане помагат за премахването на външните обвивки на котешките нокти, които им пречат.

Котките драскат мебели в дома, за да оставят по този начин визуални и ароматни следи. Техните жлези, които са разположени между възглавничките на лапите им, оставят миризми след себе си, така че другите животни да знаят, че котката е била там. Когато котките драскат предмети, те също оставят малки улеи, които са визуален сигнал към други котки, че в района има котка.

Друга причина, поради която котките драскат мебелите е това, че не им е осигурена подходяща стърготина. Някои котки са развили предпочитание за драскане към определени материали, от които точно са направени нашите дивани и фотьойли. Разположението на определени мебели може да ги направи чудесно място за котките да ги надраскат веднага след събуждане от дрямка. В дивата природа местата за надраскване обикновено се намират в райони, където котките прекарват значително голяма част от времето си.

Как да се справим с този проблем?

Едно от първите неща, които може да направите, е да задържите котката да не драска по мебели, като поставите върху тях двустранна лепкава лента. Много котки намират лепкавостта на лентата за доста неприятна.

Когато котката надраска правилното място драскане я похвалете или и предложете някаква котешка храна като награда. Можете да използвате и различни видове обучения, тъй като там специалисти се занимават с поведението на котките, за да ги научат да драскат по определените за това предмети и места.

Котката драска мебелите

Предлагайте по-голямо разнообразие от надраскващи предмети освен котешка драскалка. Например, може да използвате при предложенията някои от евтините картонени кутии или въжета и сезали. Необработеният дървен материал е най-често срещаната опция, по която много котки драскат и в дивата им естествена природа. Трябва обаче да бъдете сигурни, че тази надраскваща дървен стойка е обезопасена, така че да не може да се преобърне и да нарани животното.

Друг добър вариант за стопанина на котка може да се окаже купуването на плат, подобен на мебелите, по които котката обича да драска, и там котката да прави своите бели. Оставете плата върху мебелите. Когато видите, че котката започва да драска по него, го преместете на желаното от вас по-далечно място.

Ако сте изпробвали вече различни опции, но котката ви все още продължава да съсипва мебелите вкъщи, тогава може да потърсете професионална помощ от вашия ветеринарен лекар.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати