miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да научим котката да ползва драскало?

Как да научим котката да ползва драскало?

Как да научим котката да ползва драскало
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ако вече имате котка, тогава сигурно знаете, че е доста трудно да научите питомецът ви да използва драскало за котки. Използвайки някои хитрини и нашите съвети, това ще е доста по-лесно и така ще си спестите доста нерви, но и пари, имайки предвид че сладките любимци могат дори да повредят мебелите ви или тапетите, което е доста неприятно. Ако пък планирате да си вземете домашен любимец, тогава тази статия също ще е полезна за вас.

Как да научим котката да ползва драскало?

Сладките малки котенца обожават да се гушкат и да мъркат, като понякога могат и да са доста инатести, поради доста непокорния им нрав. Всички пухести любимци са фенове на драскането на всичко, което им падне и където могат да си подострят ноктите, за да вършат още повече бели.

Това обаче е поправимо и за целта можете да си закупите специалното котешко драскало. Тук обаче и идва и логичния въпрос, а именно как точно да накараме нашия четириног приятел да ползва драскалото, за да не продължава да поврежда мебелите, тапетите и другите ни вещи в дома.

Първото и най-важното правило при всяко едно обучение на котката е постоянството и регулярността на възпитателните мероприятия. Важно е да разберете и това, че реално точенето на ноктите им е естествен процес, като така те маркират своята си територия.

Котките са териториални животни, като те доста добре разбират понятието за мое и твое. Важно е да сложите драскалото на поне 2 места в дома ви, като така във всеки един момент писаната ви да може да използва тях за точене на своите котешки нокти, а не мебелите.

Котка

Другото важно правило е началото на обучението, а именно след като си вземете котка, то следва веднага да започнете да я учите на използването на драскало от малка, а не да чакате да мине време и тогава да се опитвате да направите това. Важно е и да се съобразите с размера на котката ви, като самото драскало може да е отделно или да го закрепите на любимото място, където питомецът ви обожава да драска.

Височината му трябва да е поне 2 сантиметра над ръста на котката, тоест когато тя се изправи. Някои писанки обожават да драскат, когато са легнали, като това е важно да се вземе предвид. Най-често те обичат да си драскат ноктите след сън или като са се нахранили хубаво, затова е най-добре да сложите едното драскало до котешкото легло.

Ако все пак любимецът ви не спира да драска мебелите, тогава сложете котешкото драскалото до тях, като напръскате самите дивани и другите повърхности с аромат, който знаете че котката ви не понася. Така един вид ще превключите нейното внимание на драскалото и тя ще свикне по-лесно с него. Имайте предвид, че никога и при никакви обстоятелства не бива да прилагате сила, защото така не само, че няма да постигнете нищо, но и това не е хуманно.

Котките драскат мебелите

Мотивирайте ги и сложете някои техни любими лакомства около драскалото, а също така използвайте гласа ви за похвала, ако започнат да си драскат ноктите си на правилното място. Ако пак от време на време котката драска дивана, тогава веднага му кажете строго "Не". Използвайки всички тези тактики и хитрини, ще видите, че много скоро котката ви ще свикне и ще започне да ползва с удоволствие новото си драскало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати