miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Да режем ли ноктите на котката?

Да режем ли ноктите на котката?

Да режем ли ноктите на котката?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
17.60 лв.
Виж ››

Ако и вие имате котка за домашен любимец, тогава със сигурност се питате дали трябва да режете ноктите на котката или е по-добре да не го правите.

Причините за това могат да са дори и чисто практични, тъй като питомците могат да драскат доста мебелите или дори нас, когато си играят. Ако и вие имате писана в дома си, тогава ще ви е интересно да разберете дали трябва да правите това или е по-добре да не режите ноктите на мъркащият ви приятел.

Да режем ли ноктите на котката? Вижте повече по този въпрос:

До голяма степен отговорът на този въпрос зависи от конкретната котка, както и дали живеете в къща с двор или в апартамент. Ако сте от късметлиите, които си имат своя градинка, тогава котката ви ще можете да се разхожда навън и така в асфалта да се изпиляват нейните нокти.

В този случай не се налага да режите ноктите на любимеца ви. Разбира се, че това изпиляване няма да е голямо, но ще е достатъчно за котката. Освен това не бива да ги режете и поради факта, че котката ви може да се наложи да се защити при необходимост, а нейните нокти могат доста да й помогнат в този случай.

Ако обаче живеете в апартамент, тогава вашето котенце прекарва деня си в дома ви или на терасата, но във всеки един случай няма да се налага да се защитава от другите животни. Можете да си вземете различни чесалки и котешки драскалки, които са добър алтернативен вариант.

В този случай е по-скоро лично ваше решение, което трябва да вземате въз основа и на темперамента на котката ви. Ако е по-игрива и много дере, тогава смело можете да закупите специални нокторезачки за котки и пили, за да ги срежете и изпилите.

Да режем ли ноктите на котката?

Съвети за рязане на котешки нокти

- задължително започнете да режете ноктите на котката в ранна възраст, тъй като така тя ще свикне по-лесни и ще приема това като нещо нормално и напълно естествено;

- никога не режете ноктите на питомеца ви с обикновени ножици, а използвайте специалните за целта, които можете да купите от всеки зоомагазин;

- леко притиснете подложката, като по този начин ще можете да видите до къде да режете;

- много внимавайте, за да не срежете повече и да причините болка на животното, както и да не засегнете вената, която се намира от вътрешната страна на нокътя.

- старайте се да говорите на котката ви, за да може да я успокоявате така и да е по-лесно разянето на ноктите;

- ако видите, че питомецът ви е прекалено превъзбуден, тогава отложете рязането;

- ако се притеснявате или мислите, че можете да засегнете вената от вътрешната страна на нокътя, тогава винаги можете да се обърнете за помощ към ветеринар, който да направи това вместо вас;

- винаги награждавайте котката ви с някакво лакомство след като сте срязали ноктите.

Няма еднозначен отговор дали да режете или не ноктите на вашата котка. Това по-скоро е лично решение и само вие можете да прецените дали се налага да правите това при вашия питомец.

Ако сте решили да режете ноктите на пухения ви приятел, тогава спазвайте нашите съвети, които ще ви помогнат това да премине доста по-лесно, както за вас, така и за животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати