Какво си мисли за котката ви за вас?

Какво си мисли котката ви за вас?

Котките са сред най-популярни домашни любимци. И докато за кучетата се твърди, че са най-добрият приятел на човека, до писаните се славят като не толкова заинтересовани от човека. Едно изследване обаче се фокусира върху поведението на котките и най-вече върху тяхната представа за хората, които се грижат за тях. Какво си мисли котката ви за вас?

Ново проучване показа, че котките формират същия тип привързаност към стопаните си като бебетата към родителите си.

Мисли ли котката ни, че ние сме нейни родители?

Това е въпрос, на който нашите котешки приятели не могат да отговорят поради ограниченията на междувидовата комуникация, но те могат да изразят своята привързаност, като ни оближат или се погалят в нас. Ново проучване, публикувано в Current Biology, идва с някои обещаващи пояснения. Според изследователи от университета в Орегон котките проявяват стилове на привързаност, подобни на тези на кучетата и бебетата.

Това означава, че котките, макар и представени като фундаментално незаинтересовани и непредсказуеми същества, могат да формират уникални и близки отношения със своите собственици. Котките ни обичат, и никой не може да отрече това.

Както е обяснено в проучването, изследователите са приложили тест за привързаност, който обикновено се използва при примати и кучета, и са го комбинирали с няколко стила на привързаност от бебета. На него присъстват 70 котенца, които са настанени за две минути в стая със своя гледач, след това оставени сами за още две минути и накрая са отново събрани с него. 

Котка и стопанин

Проучването установява, че над 60% от котенцата проявяват сигурен стил на привързване, което означава, че са неспокойни, когато стопанинът напусне стаята, но показват привързаност, когато се връща при тях. 

Около 30% от котките се държат по несигурен начин, което означава, че те остават неспокойни дори по време на събирането и показват или прекомерен контакт, избягване или дезориентация. Според проучването това поведение е подобно на държанието при децата.

Тези открития остават почти същите дори и след друг подобен тест по-късно с възрастни котки. Това означава, че котките мислят стопаните си за свои родители.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати