Заболявания при Мейн Куун

Заболявания при Мейн Куун
Снимка: ClaudiaWollesen/pixabay.com

Мейн Куун са аристократична порода котки, които са също така доста издръжливи и лесно се адаптират към променящите се климатични условия. Въпреки това тези домашни любимци също могат да се разболеят и са предразположени към някои патологии, например на сърдечно-съдовата и мускулно-скелетната система.

Заболявания при Мейн Куун

Голяма част от патологиите им се предават по наследство, затова е важни внимателно да избирате новия си домашен любимец. Именно с тях е свързана и ранната смъртност при котките. Ето и за какви заболявания при Мейн Куун да следим.

1. Хипертрофичната кардиомиопатия е едно от често срещаните наследствени патологии. При него се получава втвърдяване на сърдечния мускул, а това съответно води до емболия или спиране на сърцето. Предава се от майката на котенцата, като женската понякога може да е само носител.

2. Дисплазията на тазобедрената е една от причините за ранната инвалидизация на животното. Домашният любимец не може да се движи напълно, котката куца, а също така страда от болки и чести дислокации на ставата.

3. Спиналната мускулна атрофия е заболяване, при което невроните в гръбначния мозък умират и мускулите се разрушават.

4. Поликистозната бъбречна болест има сходни симптоми на хроничната бъбречна недостатъчност при котките. Малкото котенце се ражда с вродени кисти, които растат бавно, което води до нарушена бъбречна функция.

Болести при Мейн Куун

Болестите при Мейн Куун, които имат наследствен характер обикновено са нелечими, но съществуват специални тестове, с които може да се установи дали котката е преносител и така да не се позволява тя да забременее, за да не се предаде патологията в потомството.

Ако не обръщате особено внимание на храненето на Мейн Кууна или ако има котешки паразити, както и при недостатъчна грижа за козината, тогава е много вероятно да се появят различни котешки кожни проблеми.

Едни от най-честите са:

- абсцеси;

- карбункули;

- циреи;

- екзема.

Не бива да се занимавате със самолечение на болен Мейн Куун, тъй като така можете само да влошите здравето на котката си. Важно е своевременно да заведете любимеца си на ветеринар, който да го прегледа и след това да изпише необходимата медикаментозна терапия.

Друга често срещани болести при породата Мейн Куун са тези на пикочната система. Провокиращи фактори могат да са небалансираното хранене, недостатъчният прием на течности и нарушението на процесите на абсорбция на микроелементите. Важно е да обръщате внимание на симптоматиката, тъй като така най-лесно ще можете да се ориентирате, че нещо не е наред с котката ви и трябва да я заведете в клиника, за да я прегледат, Основните симптоми са:

Мейн Куун

- силна болка;

- оцветяване на урината в червено поради проникването на кръвни клетки в нея;

- затруднено уриниране или липса на такова;

- повишена телесна температура.

Дори любимецът ви никога да не е напускал апартамента, това не е гаранция, че не може да се зарази с някоя болест, която можете да донесете с калта по обувките си например. Именно затова здравето на Мейн Куун зависи преди всичко от вниманието и грижите, които стопаните отделят за своя домашен любимец. Навременните котешки ваксинации ще ви помогнат да предпазите питомецът ви от такива тежки вирусни заболявания като калицивироза, панлевкопения, ринотрахеит и хламидия, включително бяс при котките.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати