Минскин - всичко за екзотичната порода котки

Минскин
Снимка: pexels/pixabay.com
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Малките животинчета умиляват хората и ги правят особено доброжелателни към тях. Когато пък това се отнася до котки, отношението е особено приповдигнато.

Както съществуват породи кучета, селектирани специално, за да радват любителите на малки животинчета, така съществуват и котешки породи, за да радват всички, които са привързани към малки котета. Тези породи си остават завинаги по-дребни от най-дребната възрастна котка и с това привличат интереса и желанието да бъдат притежавани.

Такава дребна порода котки е Минскин. Това е нова порода, получена чрез кръстосване и изискваща специални грижи, но това не е спирачка пред искреното желание да бъде гушкано коте, което цял живот си остава мъниче. Запознаването с породата може да спечели още почитатели за тях.

История на породата Минскин

През 1998 година фелинологът Пол МакСорли започва работа върху породата Минскин. Както сиамските котки имат следи от цвят по ушите, стъпалата, опашката, а също и на муцунката, така развъдчикът си представя новата котка. Тя трябва да бъде с къси крака и козинка, растяща като на сиамска котка на острови по голото тяло.

За да постигне целта си, той кръстосва късокрака котка Манчкин с Донски сфинкс и добавя Девон Рекс и Бирманска котка. Целта е създаване на късокрака котка с велурена кожа като сфинкс и мека къдрава козинка като рекс.

Коте, което отговаря на всички изисквания, се появява 2 години по-късно, през 2000 година. Развъдната работа по подобряването на породата все още тече към момента.

През 2012 година вече има родени към 100 котки Минскин.

От 2008 година е разрешено на породата да участва в изложби.

TICA e единствената организация, която ги признава като нова порода. Тя има специална програма за развитието на Минскин.

Как изглежда породата Минскин?

Минскин е порода късокраки котки, чиято основна особеност е козината на котката. Тя е гъста, плътна, с отлична текстура и расте на острови върху почти голото тяло. Кожата на котето, където няма косми и като кашмирена на допир. Областите, които са покрити с косми, са главата, ушите, краката и опашката. Космите по краката могат да стигат до раменете и бедрата, а понякога текстурата им е подложена на хормонални промени. Цветово ограничение от стандарта няма.

Има известно вариране по отношение на козината на Минскин. Котето може дъ баде напълно без коса или покрито с лек пух. Има и такива с къса козина по цялото тяло, както и такива с козина по краката, бедрата и раменете.

Външните данни на котето включват среден размер на удълженото тяло, с развити мускули, къса и широка муцунка. Теглото на възрастен екземпляр рядко надвишава 3 килограма, но конструкцията му е силна и плътна.

Минскин - всичко за екзотичната порода котки

Главата на котето Минскин е кръгла, по-скоро широка, отколкото дълга, със силна брадичка, добре развита и гъвкава шия.

Ушите са широки, отворени и бдителни, с леко заоблени връхчета и широки в основата. Възможно е да са напълно плешиви.

Очите на Минскин са овални, големи и също широко разположени. Погледът им е предпазлив и недоверчив. Казват често, че тези котки гледат като човек.

Гърбът е силен, краката са къси, като задните са малко по-дълги от предните, поради което тялото му е разположено леко под ъгъл.

Краката са здрави, лапичките са заоблени, с дълги пръсти, опашката е дълга и има стеснен връх.

Мустаците са редки, счупени или липсват изобщо.

Носът на котката не е прав, но липсва гърбица, леко е огънат в края.

Изискване от стандарта е, коремчето да е напълно голо.

Имат добре очертани бръчки по челото и гънки по кожата, характерни са сфинксовете.

Средната продължителност на живота на Минскин е 10-14 години.

Характер и поведение на Минскин

По характер Минскин се отличават със своята жизненост и чар. те са много контактни и любвеобилни котки. Те са удивително любопитни, независими и смели създания.

Минскин са много привързани към стопаните си, лесно могат да придружават своя човек на почивка или в командировка. Самотата е ужасна за тях. Бързо се приспособяват към нови условия, чувстват се отлично в транспортните средства, на ново място не създават проблеми на собственика.

Показват своята нежност и любов към хората, които се грижат за тях.

Това е перфектният домашен любимец за хора, които имат кучета, котки и гризачи едновременно. Тези сладки същества лесно се разбират с такава шарена компания, не проявяват агресия или ревност.

Котетата от тази порода са умни и находчиви. Те умеят да намират ненатрапливи решения на проблемите. Удоволствие е да бъдат наблюдавани как играя и се забавляват. Макар да са ненатрапчиви, Минскин обичат да са в центъра на вниманието. Те са пъргави и скачат красиво като всички представители на семейство котки, нищо че са късокраки.

За отдих котенцата предпочитат затворени пространства. Ако човекът не им оборудва къща, то те си построяват сами с подръчни материали.

Това са котки за малки деца. Котките Минскин са прекрасни майки и затова са търпеливи с децата на собствениците си. Котката ще даде веднага сигнал, ако бебето плаче или има нужда от майка си.

Малките котенца от породата растат здрави и игриви котки, те са силни и активни. Могат да участват в съвместни игри с котешката мама, с човешките деца и стопаните и винаги са готови за забавления.

Минскин - всичко за екзотичната порода котки

Хранене на Минскин

Котетата от породата не са прекалено придирчиви в храната си, но е добре да се хранят по-често и на малки порции. Количеството храна за Минскин трябва да бъде съобразено с възрастта и активността на животното.

Трябва да се има предвид, че поддържането на желаната телесна температура при липса на козина изисква допълнителни калории.

Заедно със специалната храна те обичат и варени зеленчуци и извара, готови са да опитат и друга храна.

Основното е да не се увличат стопаните с гастрономическите експерименти.

Грижи за Минскин

При грижите за Минскин трябва да се помни, че те изискват често къпане. Нужни са специални бебешки шампоани за котки. Ушите, зъбите и очите се почистват също като при останалите котки. Ноктите на котките се подрязват 2-3 пъти в месеца.

Тялото всеки ден е нужно да се избърсва с влажна гъба.

Заболявания при Минскин

Тъй като е все още съвсем нова порода котки не може да се каже със сигурност дали може да покаже във времето някакви заболявания, характерни основно за Минскин. Статистически данни не са събрани.

Това, което се знае засега, е че при правилно отглеждане на котката и активен начин на живот, те са здрави и устойчиви на болести.

Все пак трябва да бъдат предпазвани от хипотермия, както и от прегряване през лятото. През зимата е нужно пуловерче за котето, а през лятото слънцезащитен крем за бебета, ако се налага.

Растежът или проблеми с козината по никакъв начин не влияят върху здравословното състояние на котето.

Трябва да се знае, че има случаи на нарушение в развитието - лордоза (изкривяване на стойката) и деформация на гърдите.

Ако в жилището, където ще се отглежда котето, има много стълби, то в детска възраст е добре да не ги изкачва само, докато се заздрави мускулатурата му.

Котешките алергии също се сочат като възможни заболявания при породата.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати