Как да почистя рана на котка

Как да почистя рана на котка

Котките са много активни животни и лесно могат да се наранят. Именно затова е важно да имате аптечка за всеки случай, за да можете да окажете първа помощ на питомеца си, ако се нарани. Трябва да сте подготвени и за такива възможни ситуации, но и да не се паникьосате, ако това се случи.

Как да почистя рана на котка?

Първото важно нещо при почистването на рана на котката е да оцените колко сериозно е ожулването и ако има силно кървене, да го спрете, превързвайки с нещо стегнато малко над нараняването.

Така ще спрете кръвта, но не бива да държите така мястото повече от 2 часа. След това е важно да почистите раната и да я превържете, както и да сменяте превръзката често. Необходимите принадлежности за почистване на раната на котката са:

- Антисептик;

- Мек течен сапун;

- Стерилни превръзки или марли;

- Лепенки;

- Антибиотечен мехлем;

- Преварена вода.

И така, ако кървенето не е силно, тогава може да ползвате чиста марля или кърпа в краен случай. С нея притиснете мястото на нараняването за 4-5 минути. След това вижте дали кървенето е намаляло и ако да, тогава може да преминете към почистването на раната.

Съвети при почистване на рана на котка

За целта вземете преварена вода и с нея първо я измийте, за да махнете мръсотията, ако има такава. Може да измиете мястото на нараняването и под течаща вода, като и в двата случая е добре да има кой да ви помага, защото котките никак не обичат да се мокрят.

След това обработете раната с антисептик, за да се предотврати възможното инфектиране и последващо възпаление на раната. Може да я намажете и с антибиотичен мехлем, който предпазва от инфектиране. Мажете го по два пъти на ден като така значително се намаляват шансовете за възможни усложнения, а и мястото ще заздравее доста по-бързо.

Ако сте спрели кървенето и раната на котката е малка, тогава може да махнете превръзката. Имайте предвид че това важи само за много малки рани като одраскване например. При по-големите е важно да са превързани, защото в противен случай могат много лесно да се инфектират.

Всеки ден проверявайте раната, за да можете да сте сигурни, че тя заздравява нормално и няма гной, локална температура, подуване или други признаци на инфекция. Ако обаче забележите, че тези симптоми са налице, тогава веднага заведете любимеца си на ветеринар. Все пак, най-важно е да бъдете сигурно в доброто здраве на котката си.

Той ще извърши обстоен преглед. Заедно с това ще ви бъде предписан антибиотик, който да давате на котката.

Имайте предвид, че домашното лечение е възможно, само ако раната е малка и можете сами да се справите с обработката и дезинфекцията на мястото. В противен случай, трябва да заведете животното във ветеринарна клиника, където да се оцени степента на нараняване, ако говорим за сбиване с други животни например. Това важи за всички рани с диаметър над 2 см и дълбочина 2-3 см., както и ако има обилно кървене на раната.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати