Котешка пародонтоза - причини, симптоми и лечение

Котешка пародонтоза

Котките не се усмихват като нас, но също имат нужда от грижа за котешките зъби.

Котешката пародонтоза започва като възпаление на венците, но може да премине във възпаление на зъба и по-сериозни усложнения.

Причини за котешка пародонтоза

Основната причина за котешка пародонтоза е зъбният камък при котките, който се отлага по зъбите. Процесът започва с отлагане на зъбна плака. Тя е жълтеникава на цвят и изглежда като оцветяване по зъба, може да се премахне с изтъркване. Тя се състои от бактерии, хранещи се с полепналият фин слои хранителни частици.

Постепенно в плаката започва да се отлагат минерални соли, те я втвърдяват и я превръщат в зъбен камък. Той нараства слой след слой и може да обхване голяма част от зъба, понякога и целият зъб. Зъбният камък е жъленикаво-кафяв, твърд и труден за отстраняване. Основният проблем, е че той се трупа не само по видимата част от зъба, а и под венеца. Това дразни венеца и той се възпалява и отлепя от зъба.

Симптоми на котешка пародонтоза

Когато погледнете зъбите на котка с пародонтоза, границата на венеца със зъба е зачервена, а в по тежки случаи целият венец е зачервен, възможен е и синкав отенък.

Писаните не се славят с хубав дъх, но пародонтозата се проявява с изключително лош дъх при котките.

В напредналите стадии производството на слюнка се засилва и може дори да изтича на капки от ръбовете на устата. Всички тези симптоми са съпроводени с болезненост, което води до намален апетит, поради засилена болка при дъвкане.

Пародонтозата може да е много опасна за котките

В напредналите случаи може да се стигне до трудно приемане на храна или отказ от храна изобщо. Характерно за котките с пародонтоза е, че предпочитат мека храна пред гранулирана, защото се приема по-безболезнено.

Лечение на котешка пародонтоза

Лечението на котешка пародонтоза включва почистване на зъбите от зъбен камък с помощта на скалер. Вашият ветеринарен лекар ще прецени дали състоянието на котето има нужда от лечение с антибиотици. В напредналите стадии може да се наложи изваждане на проблемните зъби.

Не се опитвайте да почиствате зъбния камък сами вкъщи, защото може да нараните сериозно венците и челюстта на котето.

В началните стадии зъбната плака може да бъде отстранена с помощта на четка и специална паста за зъби за животни. Човешката паста за зъби може да е отровна, поради токсични за котките съставки, като например ксилитол. Никога не използвайте човешка паста за зъби за животното ви. Използвайте котешка паста за зъби. И мийте зъбите на котката.

За да предпазите котката си от пародонтоза, проверявайте често зъбките и при първи симптоми на проблем посетете ветеринар.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати