Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо всъщност котките спят при стопаните си?

Защо всъщност котките спят при стопаните си?

Да имаш коте у дома е истинска благословия. А може би по-вярно е обратното - да принадлежиш на коте, значи да си щастлив човек. Обратно на насадената представа, котките не са просто едни дистанцирани, самодостатъчни същества. Те обичат стопаните си и търсят непрекъснато тяхната близост. Разбира се, това не бива да нарушава личния им комфорт и навици.

Като независими същества, те често спят сами. Особено когато е топло. Има много случаи обаче, когато котката спи в леглото на стопанина си. Най-често това е щастлив момент за човека, който гледа да не наруши спокойствието на мъркащата топчица, за да не я прогони.

Предвид битуващото мнение, че писаните понасят само себе си, възниква въпросът защо котките спят при стопаните си?

Възможните отговори на този въпрос са няколко. Най-често срещаният е, че така търсят топлина. Всички са наясно с факта, че котките обичат да им е топло. Те си намират местенце да спят в близост до всичко, което излъчва топлина. Не само печката, на някое място, където слънцето пуска лъч в стаята, но и до човека, защото телата ни също са източник на търсената топлина.

Удобството е друг отговор на въпроса: Защо котката спи при мен?

Всеизвестните сънливци в животинското царство спят по 12-15 часа на ден и затова ценят комфорта и удобството на мястото, където ще прекарат това време. Ако леглото се стори удобно за котето, то няма да се поколебае да го заеме.

Погледнато на пръв поглед, котките излъчват спокойствие, мъркайки често. Това е измамна престава. Те са винаги нащрек и при всяка необичайна ситуация са готови да се противопоставят или да избягат. Ако човекът е синоним на спокойствие за котката, тя ще търси често неговата компания, за да спи спокойно. Това означава, че нейният стопанин е спечелил доверието на своя питомец и тя го смята част от семейството си.

Никак не е изключено котаната да смята леглото на човека за своя собственост и затова да се настанява удобно на него. Просто мястото, където се намира леглото, може да е част от нейния район. Тогава това означава, че тя великодушно позволява на човека да спи до нея, а не обратното. Всеки стопанин на котка може да бъде доволен, котката му има доверие.

Най-приятната причина за всеки собственик на котка е, че тя може просто да го обича и затова да търси близостта му. Това е напълно вярно. Макар да изглеждат дистанцирани, котките обичат стопаните си.

Това всеки може да провери, когато е отсъствал дълго и на котето му е домъчняло за неговия човек. То бърза да се настани до него, да мърка и да се гушка. А това е истинско удоволствие за всеки собственик на гальовно пухкаво коте.

Ако пък все още не сте си взели котка, разгледайте горната галерия със снимки на спящи писани, и ще ви се прииска веднага си осиновите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати