Причини за маниакално близане при котките и как да се справим

Причини за маниакално близане при котките и как да се справим

Котките са чистници по природа. Всяка здрава котка поддържа козината си чиста и лъскава. Затова неподдържаната и мърлява козина е винаги признак за някакъв проблем.

Такъв обаче съществува и при обратното състояние - маниакалното близане при котките. Причините за това поведение са различни и спрямо тях трябва да изберете правилния подход към ситуацията.

Ще изброим най-честите причини, които могат да засегнат вашата котка, но имайте предвид, че това странно поведение при котките може да е проявление на по-сложен и рядък проблем.

Скука

Скуката е причина за постоянното близане при котките

Котките имат 2 състояния - почивка и хиперактивност. Докато са активни, те постоянно търсят стимулация и са любопитни за средата около тях. Ако обаче оставите котката без да има какво да прави, нейното решение на проблема може да е близане и почистване.

По време на близането в мозъка се отделят ендорфини, които са невротрансмитерите, отговорни за чувството на щастие при котките.

Понякога те до такава степен се вманиачават да се почистват, че оплешивяват на места или разраняват кожата си. За да спрете котката да се чисти от скука, предоставете й по-интересни неща, с които да се занимава. Новите играчки за котки обикновено вършат работа.

Стрес

Въпреки че котките не ходят на работа и спят по 16 часа на ден, стресът и поведенческите проблеми при тях вървят ръка за ръка. В зависимост от темперамента на котката, податливостта ѝ към стрес е различна.

Един от начините да изпусне напрежението е да се почиства. За да намалите излишното близане, трябва да намалите нивата на стрес на котката.

Ако знаете причината за котешкото безпокойство, се опитайте да я отстраните или намалите. Ако обаче ви е неясно защо вашият пухкав приятел е толкова напрегнат, може да изпробвате котешки успокояващи спрейове или електрически диспенсъри. Те освобождават във въздуха микс от етерични масла от успокоителни билки и феромони.

Сърбеж

Сърбежът може да предизвика близане при котките

Сърбежът може да доведе до прекомерно близане в опит да се облекчи дразненето или да се отстранят причинителите. Котките могат да бъдат алергични към определени неща също като нас хората.

Хранителните алергии, ектопаразитите и дразнещи елементи на околната среда са възможни причинители на сърбеж. Ако сами не можете да определите източника, се консултирайте с ветеринарен лекар.

Хеперестезия

Това е специфичен синдром, който най-често протича на етапи като котката е спокойна между тях. Той се характеризира с нагъване на кожата от раменете до опашката и повишена дразнимост.

Понякога изглежда сякаш нещо убожда котката и тя се стряска, започва да хапе кръста или опашката си, или рязко хуква да тича в случайна посока.

В тези момент котката може да мяука силно и при опит да я пипнете по гърба да стане агресивна или да избяга.

За диагностициране на хеперестезия при котките е нужно да се отхвърлят всички други възможни причини за прекомерното близане. Ако се окаже, че това е диагнозата на котето, вашият ветеринар ще ви назначи подходящо лечение спрямо силата на симптомите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати