Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Обяснение на странните котешки навици

Обяснение на странните котешки навици

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
503

Никой стопанин на котка не може да отрече, че понякога котките имат странни навици. Ето няколко примера за чудато поведение, които може да сте забелязали при вашата котка.

Дъвчене и смучене на вълнени дрехи

Според някои специалисти причината за това се корени в ранното отбиване на малките котета от майка им. Най-често срещано е при сиамските котки. Налага се да държите вълнените си дрехи в недосегаемо за котката място.

Маниакално близане

Всяка здрава котка се ближе и се поддържа чиста, но има такива които сякаш не спират да се ближат всяка свободна секунда. В крайни ситуации се стига до оплешивяване на части от опашката и лапите. Това се случва при котки, които са оставяни сами за дълги периоди от време без стимулация. Те се научават, че най-интересното, което могат да правят, е да се ближат и го правят до безкрай. Лесен начин да отучите животното от този странен котешки навик е да и предоставите достатъчно играчки.

Бутане на предмети

Без видима причина котката бута предмет от високо, а после спокойно го гледа как пада. Това котешко поведение може да вбеси и най-спокойните стопани, но не това е целта на котката в този случай. Тези животни са любопитни до безумие и веднъж научат ли се, че нещата падат от високо като ги бутнеш, това може да стане новата им занимавка вкъщи. Както и с маниакалното близане при котките и тук ключа е да отвлечете вниманието на котката с други игри.

Носене на плячка

Случва се при дворните котки, които имат възможност да ловуват. Котката ви носи като подарък улова си – малък гризач, птиче или насекомо. Докато тя се гордее с делото си и очаква похвала, повечето стопани са отвратени от това. Но не забравяйте, че котката върши това, само защото ви смята за част от нейното семейство и просто иска да ви се отблагодари, че се грижите за нея. Макар и нейният начин да ви нагости да не е от най-приятните, не заслужава наказание, заради добрите си намерения.

Търкаляне по гръб

Когато котката показва корема си, тя застава в най-уязвимата си поза. Ако тя се търкаля около вас или в краката ви, това е нейният начин да ви покаже, че сте заслужили пълното и доверие и сега е време за игри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати