Как да се грижите за зъбите на котето

Как да се грижим за зъбите на котето

Едва след третата седмица от раждането, в устата на малкото коте започват да изникват 26-те млечни зъбчета. Между третия и деветия месец от техния живот млечните започват да се сменят и да растат 30-те постоянни зъба. Нормално е да намирате зъбчета в този период, така че не се притеснявайте.

Но как да се грижите за зъбите на котето, за да се чувства то добре във всеки един момент?

Видове зъби при котките

И малките, и възрастните котки имат четири вида зъби. Всеки вид служи за нещо различно – или за игра, или за лов, или за хранене на котката.

В най-задната част на устата на котето се намират кътниците. В котешката уста има четири кътника – два отдолу и два отгоре. Дългите и остри зъбки за кучешките – общо четири – два отдолу и два отгоре.

Между кучешките и кътниците се намират предкътниците, които в устата на котката са дванадесет – по шест отгоре и отдолу.

Малките зъбки в предната част на устата на котето се наричат резци. Те също са дванадесет – по шест отгоре и отдолу.

Как никнат зъбките на котето?

Как растат зъбите при котките

Никненето на зъби при малките котета може да причини сериозен дискомфорт на вашия домашен любимец. Възможно е в този период да забележите лигавене, липса на апетит при котката, възпалени венци, раздразнителност. Обикновено в този период котета търсят нещо, което да дъвчат.

За да не му причинявате болка, може да спазвате няколко правила при грижата за котешките зъби. Например, докато си играете, не дърпайте играчката от устата му. Това би му причинило болка. Не мийте зъбите на котето в този период, защото то ще си помисли, че този процес е свързан задължително с болка. Давайте на животинката течна храна, за да не се налага да дъвче. Ако искате, може да намокрите малко гранулираната храна за котка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати