miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»6 грешки, които стопаните на котки допускат при тяхното отглеждане

6 грешки, които стопаните на котки допускат при тяхното отглеждане

6 грешки, които стопаните на котки допускат при тяхното отглеждане

За да осигурите дълъг и щастлив живот на вашата котка, със сигурност трябва да заложите на превенцията. Не че ветеринарят няма да положи неимоверни усилия за своя пациент, включително дълго и трудно лечение.

Често обаче, улисани в ежедневните си проблеми, стопаните пренебрегват важността на предпазването от котешки заболявания.

А когато стане твърде късно, лечението вече е скъпо, а не са изключени и възникването на сериозни усложнения.

За да не стигате дотам, трябва да избягвате допускането на тези грешки при отглеждането на котка.

1. Пренебрегваме редовната профилактика

Едно е да ваксинирате и обезпаразитявате вашият домашен любимец редовно. Съвсем друго са профилактичните прегледи.

Уверете се, че водите вашата котка на ветеринар, за да изследват козината и кожата ѝ, както и ушите, и очите. Така ветеринарят ще може да ви каже дали всичко е наред със здравето на вашия домашен любимец.

Докторът ще ви посъветва каква храна да давате на животното, в случай че проблемът е свързан със затлъстяване при котката или пък недохранване.

Така ще сте сигурни, че няма да пропуснете нещо важно от елементите на здравето на котката.

2. Не водим котето навреме на ветеринар

Грешки при отглеждането на котка

Обикновено хората ходят на лекар, едва когато нещата започнат да се влошават. Несъзнателно така постъпваме и с домашния си любимец.

Това крие големи рискове за здравето на животното, защото може да се окаже, че сме го завели на лекар, когато нещата вече са необратими.

Ако забележите, че котката ви повръща, има диария, нередовно ходи до тоалетна, козината й започне да пада, започне да отслабва или стане по-ленива, задължително посетете ветеринар.

3. Избягваме кастрацията

Често собствениците на котки не искат да кастрират животните си, защото им е жал. Но ако искате да се радвате по-дълго време на тези мили и пухкави създания, това е стъпка, от която не трябва да се отказвате.

От една страна, отказвайки да кастрирате котката си, обричате на гибел новото котило, тъй като трудно бихте намерили дом на всяко коте. Ако едно малко котенце остане на улицата, оцеляването му ще е много трудно.

Но да оставим настрана бъдещето ново котило. Кастрацията удължава живота на вашия домашен любимец и нейното избягване е една от най-често допусканите грешки при отглеждането на котка.

4. Не обезпаразитяваме животното

Собствениците на котки, които живеят само вътре, пренебрегват вътрешното и външното обезпаразитяване.

Но възможностите животното да хване някакви паразити са много, включително самите ние внасяме мръсотии у дома. Например хората също могат да пренасят бълхи с дрехите си.

Тези малки насекоми не само причиняват сърбеж на котката, те могат да доведат до сериозни здравословни последици. Ако котката изяде бълхата, е възможно заразяване с плоски червеи (тении) или алергични реакции.

Малките котета, които имат много паразити, могат да се разболеят от анемия. Част от паразитите по домашните любимци са опасни и за стопаните им - тоест, като се грижите за здравето на котето, вие предпазвате и себе си.

5. Не полагаме грижи за устната хигиена на котето

Неправилна грижа за котка

Както се грижите за здравето на вашите зъби, така трябва да внимавате и за устната хигиена на котката.

Пренебрегването на това може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Кристализирането на зъбната плака може да доведе до образуването на зъбен камък.

В резултат на това пък може да се стигне до парадонтит или възпаление на венците на котката. И още по-ужасяващ сценарий – може да се стигне до падане на зъби, както и до гнилостно разпадане на челюстта.

Затова започнете да миете зъбите на котката, още докато е малка, и я водете на ветеринар редовно, за да преглежда устната ѝ кухина.

Полезни за устната хигиена са висококачествените гранули или някакви играчки за дъвчене, които ще ви бъдат много полезни при отглеждането на вашата котка.

6. Не слагаме микрочип на котката

Чипирането не е измислено, за да вреди на домашния любимец, а за да откривате животното по-лесно, ако се изгуби.

Сигурно се чудите защо тогава да слагате чип на котката, ако то не излиза?

Винаги съществува хипотезата, че котето може да избяга случайно от открехната врата или прозорец. Особено опасно е това да се случи, докато котката е разгонена.

Много котки се оказват на улицата точно в такива моменти. А, ако не са свикнали да излизат, трудно ще намерят дома си.

Някои собственици слагат каишки с табелки, но рискът те да паднат е по-голям. Чипът е размер на оризово зърно. Той не застрашава животът и здравето на котето по никакъв начин.

Микрочипът се активира, само когато над него мине четец. С такива устройства разполагат ветеринарите. На екраните им се изписва индивидуалният номер на животното. Същият номер се записва и в паспорта му.

Има обаче един голям недостатък – ако котката се загуби, трябва да бъде намерена от човек, който е склонен да я заведе на ветеринар, който да провери чипа, после регистъра, а оттам да се свърже със собственика.

Ако се съобразите с гореизброените съвети при отглеждане на котка, шансовете да се радвате на домашния си любимец се увеличават.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати