Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Важни неща, които всеки стопанин на котка трябва да знае

Важни неща, които всеки стопанин на котка трябва да знае

Котките са прекрасни домашни другари: сладки са, гушкат се, игриви са, а понякога са и много забавни. Те са сред най-популярните домашните любимци. Затова и повечето от нас си мислят, че знаят много за отглеждането на котка. Но това не е съвсем така, защото писаните са доста мистериозни създания и си имат свой собствен жизнен стандарт.

Хубаво е да се осведомите за него, когато имате вкъщи подобно социално животно. И така, ето кои са важните неща, които всеки стопанин на котка трябва да знае:

1. Честото хранене е вредно за котката.

Котките обичат да похапват и рядко биха ви отказали почерпка с котешко лакомство. Но запомнете – ако котката преяжда, това ще доведе до наднормено тегло при домашния любимец и до редица котешки заболявания като котешки диабет, сърдечни проблеми и преждевременна смърт.

2. Някои домашни цветя са токсични за котката.

Сред токсичните за котката растения са: ревен, лалета, агаве, есенен минзухар, лилии, нарциси и др. Симптомите, които котката ви може да развие след контакт с тези растения, варират, започвайки от повръщане, летаргия, загуба на апетит до токсичен шок, бъбречна недостатъчност. Всеки собственик на котката трябва да знае това.

3. Котката може да се опаразити и без да излиза.

Лекарствата против бълхи и кърлежи трябва да се дават редовно, дори ако котката ви не излиза прекалено често навън или изобщо! Това е така, защото досадните паразити могат да влязат във вашия дом и да заразят домашния ви любимец, чрез отворен прозорец или дори с обувките.

4. Важно е да миете зъбите на котката си.

Проблемите със зъбите и венците са все по-чести при котките. Всъщност те могат да бъдат основната причина за иначе необясними проблеми, като внезапна загуба на тегло, загуба на апетит и депресия. За да предотвратите тези проблеми, мийте зъбите на котката си със специална котешка паста за зъби, подходяща за домашни любимци, два пъти седмично. Можете също да обсъдите почистването в клиника с вашия ветеринарен лекар, тъй като много лекари препоръчват професионално почистване. Особено за възрастни котки, които са предразположения към сериозния проблем котешка пародонтоза.

5. Не прилагайте човешки лекарства върху котки.

Да, някои човешки медикаменти са подходящи и за животни, но схемата на прилагане е много по-различна. Ако не се консултирайте с ветеринарен лекар и приложите дадено лекарство на своя глава, е много голям шансът да убиете своя домашен любимец.

Това бяха важни факти за котките, които е добре да познавате. Разбира се, при отглеждане на котка винаги има какво още да научите. Така че винаги очаквайте неочакваното.

Ако пък все ще нямате писана, но много искате такова животно, вижте нашите обяви за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати