Настинала ли е котката и как да се погрижим за нея

болна котка
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Котките са независими, умни, напълно способни да се грижат за себе си същества, които само от хитрост оставят хората да правя това вместо тях. Няма да видите котка са легне директно на студения под, тя ще потърси топла и мека постеля, на която да се опъне.

Любовта на котките към топлото е и причината често да ги виждаме попаднали в комични ситуации, удобно опънали се върху радиатор, пред камината, върху телевизора или изобщо всичко, което излъчва топлина.

Разбире се, глезените пухкавелки не търпят дискомфорт и когато им стане прекалено топло, веднага ще потърсяк как да се разхладят. Понякота това може да сбъде една от основните причини вашата котка да настине.

Настинките при котките от преохлаждане или вследствие на стоене на течение са особено характерни за късокосместите котки, както и за мацураните, които нямат никаква козина. Препоръчително е притежатателите на такива породи да полагат допълнително грижи за тях и внимателно да ги пазят от хипотермия.

Ако се съмнявате, че въпреки положените за нея грижи, котката ви е пипнала някаква настинка, проверете дали има някои от следните признаци:

Апатия и слабост

Сух нос и сравнително горещи уши

Често кихане, пръхтене или дори кашляне

Секрет, който изтича от очите

Повишена температура

Липса на апетит или силно намален апетит

преглед на болна котка

Подути лимфни възли

Полузатворени очи от третия клепач

Ако забележите, че котката ви има някой от тези признаци, добре е да се обърнете към ветеринар. Котките не са устойчиви на настинки и това състояние може да бъде опасно за тяхното здраве и живот.

Не се опитвайте да лекувате настиналата си котка с помощта на човешки лекарства, защото това може да бъде много опасно за нейното здраве. Лекарствата, които прилагате за собствената си настинка, са опасни за котките.

Когато котката ви има настинка, следвайте препоръките на ветеринарите и давайте само препоръчаните от тях медикаменти.

В допълнение на това може да предприемете някои други действия, с чиято помощ котката да оздравее още по-бързо.

Простудената котка трябва да бъде държана на топло и сухо място. Хубаво е често да почиствате слузта, която се събира около очичките ѝ. Предлагайте на болното животинче повече вода и я оставете да почива.

Добрата новина е, че при правилно лечение и добри грижи котките се излекуват много по-бързо от хората. За да поддържате здравето на вашия котарак, задължително го пранете с качествена храна, богата на протеини, мийте съдовете за вода и за хранене всеки ден и задължително ваксинирайте котката.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати